AKTUELNO

Predviđanja evropskih meteorologa ne ulivaju nadu?

Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Severne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga - bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine, kažu meteorolozi.

Kako navode ova regija mogla bi da ima duga suva i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedelju dana, a zatim bi se vratilo sušnog vremena od dve ili tri nedelje.

Na Jadranu se, prema predviđanju meteorologa "AcuuWeathera", ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure. To će doprineti oskudnoj snežnoj sezoni u planinama.

Foto: Tanjug

Ledeni talasi biće sve gori na istoku Evrope.

Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju

Početak zime neće obeležiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

Moglo bi da bude nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi sve do kasnije u sezoni.

Najviše snega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Foto: Tanjug

Dok će oluje harati severom Evrope, veće količine kiše i snega trebale bi da donesu olakšanje za veći deo Evrope - od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom leta.

U severnim Alpima očekuju se i velike količine snega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se sneg počinje topiti, poput lavina i poplava.

#Vremenska prognoza

#Zima

'