AKTUELNO

Kraljevo – grad posrnulih giganata, posle 2008. godine imao je 15.000 nezaposlenih, prvi put u istoriji beleži poražavajući podatak po kojem je iz Kraljeva, više ljudi otišlo u potrazi za poslom nego što je u njega došlo. Od 2016. godine, dolaskom predsednika Vučića u ovaj grad, stvari počinju da se menjaju.

Grad danas beleži najveći priliv u budžetu ikada i danas je veliko gradilište.

Od doline tuge, Kraljevo postaje dinamičan grad u kome se gradi i radi gotovo na svakom ćošku.

Od jula 2016. godine do danas, Srbija je uložila 4 milijarde i 900 miliona dinara i ono što je najvažnije, dovela investitore i obezbedila posao.

- Zahvaljujući predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, u Kraljevu se grade dve fabrike, u nemačkoj fabrici Leoni, proizvodiće se kablovi, za Mercedes i u njoj će raditi čak 5.000 Kraljevčana, dok će se u turskoj fabrici Taji grupe proizvoditi čak 7 miliona farmerki i u njoj će naći posao, 2.500 radnika - rekao je za Pink gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić.

Posao je u fabrici "Leon" našlo 540 ljudi, a do kraja godine, biće ih 1.000, a u narednih 2 godine, svih 5.000.

-Izuzetno sam zadovoljan uslovima rada, platom, kao i mogućnošću, koje ova kompanija pruža za daljim usavršavanjem - rekao je jedan od radnika te kompanije za Pink.

-Krenula sam sa radom prošle godine u oktobru u sektoru ljudskih resursa, a sada već skoro mesec dana radim u drugom departmentu u okviru kompanije kao projektni inženjer - rekla je radnica Leonija.

Prvi put je temeljno rekonstuisan Trg srpskih ratnika, grade se stanovi za pripadnike vojske i policije, dok se na drugom kraju grada ruše stare neuslovne zgrade i grade nove, sve srednje škole su dobile najsavremeniju izolaciju, tako da ove zime učenici i nastavnici neće sedeti u kaputima.

Foto: TvPink Printscreen

-Ušteda, što se tiče toplotne energije, trebalo bi da bude veća od 50 odsto, mislim da će i sam račun za električnu energiju biti manje - rekao je za Pink Branislav Mićović iz ESTSS Nikola Tesla.

Grade se dva vrtića, u školi u Žiči se završava sportska hala, na Goču je izgrađeno novo odmaralište sa 130 ležaja i sportskim terenima.

Posle više od 50 godina, pravi se nova Osnovna škola "Sveti Sava" u naselju Ribnica.

-Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i gradu Kraljevu, sve je spremno za početak izgradnje nove škole Sveti Sava i za dve godine natpis će biti na zgradi škole, rekla je direktoraka Osnovne škole Snežana Madžarević.

U ovom trenutku u 45 mesnih zajednica, asfaltiraju se putevi i uređuju ulice.

Jelena Jovanović iz mesta Jovac kaže da je to mesto sada urbano i da je pre toga bilo „strašno“.

Rekonstruisan je nadvožnjak u centru grada,, privode se radovi na izgradnji atletskog stadiona, a počinje i izgradnja novog fudbalskog terena.

Slobodan Đerković, predsednik FFS raškog okruga, ističe da se uklapa u ono što je Srbija odlučila da dobije EP 2028. ili čak svetsko prvenstvo 2030. godine.

Aerodrom Morava od decembra ima tri leta nedeljno, za Beč, tokom leta za Solun, a red letenja se popunjava. U aerodrom je do sada uloženo 25 miliona evra, a u narednoj godini planirano je još toliko. Očekuje se da će za nekoliko godina aerodrom Morava biti u stanju da primi jedan let na sat.

Pred Kraljevom je bolje vreme. Kada bude završen moravski koridor, Kraljevo će sa pripremljenom infrastrukturom, postati privlačnije mesto za investitore, samim tim i život.

#Kraljevo

'