AKTUELNO

Stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosila je 2018. godine 24,3 odsto i niža je u odnosu na prethodnu godinu za 1,4 procentna poena, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS) rezultate šestog istraživanja o siromaštvu i socijalnoj nejednakosti.

Lica koja su u riziku od siromaštava nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu, napominje se u izveštaju RZS-a.

Prema rezultatima istraživanja, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je lani 34,3 odsto, i takođe je niža za 2,4 procentna poena u odnosu na 2017, a reč je o licima koja su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.

Prag rizika od siromaštva za 2018. godinu iznosio je 16. 615 dinara, prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 29. 907 dinara za domaćinstva s dvoje odraslih i jednim detetom starosti do 14 godina, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece starosti do 14 godina iznosio 34.892 dinara.

Posmatrano prema starosti, lica od 18 do 24 godine najviše su bila izložena riziku od siromaštva - 29,1 odsto, kao i lica mlađa od 18 godina (28,8 odsto).

Najnižu stopu rizika od siromaštva, 21,1 odsto, imale su osobe starije od 65 godina.

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva, čak 53,6 odsto, imala su lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece, i lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima, 37,2 odsto.

U zavisnosti od radnog statusa, među populacijom starosto 18 i više godina najizloženija riziku od siromaštva bila su nezaposlena lica, 49 odsto, najniža stopa rizika od siromaštva je bila među zaposlenima kod poslodavca, 6,8 odsto, kod samozaposlenih lica je ta stopa iznosila 31 odsto, a kod penzionera 17,1 odsto.

Reč je o istraživanju koje se sprovodi jednom godišnje, po standardizovanoj metodologiji koja se primenjuje u zemljama EU, a cilj istraživanja je prikupljanje podataka na osnovu kojih se izračunavaju indikatori siromaštva, socijalne uključenosti i uslova života.

#Siromaštvo

'