AKTUELNO

Dve deonice budućeg auto-puta koji će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo prema projektu Saobraćajnog instituta CIP imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Saobraćajni institut CIP izradio je celokupnu projektnu dokumentaciju za dve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo i to Kuzmin-Sremska Rača sa mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Ukupno na obe deonice planira se ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara.

Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tašjapi, 8. oktobra je dogovoreno da će ova kompanija direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za delove auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu.

- Povezivanjem dve relacije Kuzmin-Sremska Rača, nadalje Bjeljina-Brčko-Tuzla-Žepče-Sarajevo i Požega-Užice-Kotroman-Rogatica-Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju - Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom - rekao je za eKapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Na deonici Požega-Kotroman biće izgrađeno i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara a svaki će ima po dve cevi - jednu za svaki smer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektovana brzina za ovu deonicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače biće i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na čas.

Za tu deonicu projektovana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničkog prelaza na srpskoj strani sa kompletnom infrastrukturom.

Gradnja auto-puta zvanično je počela krajem avgusta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dve i po godine.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra. Od te cifre je oko 220 miliona evra predviđena vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra ide za deonicu Požega-Kotroman.

#Beograd

#Sarajevo

'