AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i srpski narod obeležavaju jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Predrag Marković, istoričar, komentarišući svečanu akademiju povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekao je za TV Pink je da bi nas bez crkve razvejale istorijske oluje kao slamke, te da je crkva stub koji nas drži osam vekova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi kad smo dobili crkvu, bili smo jedan veliki evropski narod, i svega par naroda je imalo crkvu početkom 13 veka. Ne postoje originalnije, smelije i lepše crkve od crkava Raške škole gde se spajaju Istok i Zapad – rekao je Marković i dodao da u Evropi ne postoji veća vrednost od Dečana, kao i da to nije samo naša vrednost, već velika evropska vrednost.

Kako je naveo, mi bez Svetog Save ne bismo bili Srbi.

Gligorije Marković, paroh hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene naveo je da mi čak i danas učimo od Svetog Save kroz njegova dela.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo danas izgubili kontakt sa onim što smo bili pre 50 godina. Molitveni prostor je takvo jedno bogatsvo koje Vi kada se uklonite iz ove naše trke i jurnjave možete da sagledate i osetite duhovnost – kazao je paroh Marković.

Prema njegovim rečima sve ono što je Sveti Sava radio sa verom u Boga vuče trenutak iz večnost, a ne samo sadašnji trenutak, kao i da je to bitno za sagledavnaje crkve kroz istoriju.

#SPC

#godišnjica

'