AKTUELNO

Srpski patrijarh Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još vise i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

U Centru "Sava" održava se svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ovom prilikom, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je orden Svetog Save.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Vučić se bori da očuva srpski narod na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji"

- Velika mi je čast i radost što sam u prilici da uvaženom predsedniku Vučiću dodelim najveće crkveno odlikovanje. To crkva čini sa puno razlika i puno opravdanja ovoga čina. Naš predsednik je učinio velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost – rekao je Irinej dodeljujući orden predsedniku.

Kako je napomenuo, do vremena predsednika Vučića, Srbija je bila zemlja genocida kako su nas predstavljali naši “prijatelji”, a nažalost, kako ističe, to je prihavćeno i pozdravljeno, a predsedik Vučić je to promenio.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Pre Vučića je Srbija kaskala u svom životu, a njegovim trudom i radom pokrenula se sva privreda u Srbiji, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako i šta se radi, za to treba mnogo mudrosti i žrtve državničke – dodao je on.

"Orden me obavezuje da se još više borim za Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još vise i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

- Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž - poručio je on na svečanoj akademiji u Sava centru.

Vučić je, povodom dodele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta oseća.

- Nisam mu se nadao, nisam ga taržio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekacija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina, i neočekivane časti i sopstevene, kao bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kako je istakao, nije želeo da laž postane večna, da nas pojede, da nas uništi.

- Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dargi oci, hoću samo to da Srbija bude večna - poručio je on.

A ništa od svega ovoga danas ne bi rekao, dodaje, ubeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje.

- Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, oni koji veruju da ih oredenje čini većim odmonih koji ordenje daju odlučio sam da izgovorim nekoliko reči - poručio je Vučić.

"Vučić nije zaboravio srpski narod izvan Srbije"

Dodik je čestitao Aleksandru Vučiću na odlikovanju SPC, jer je, kako je rekao, svojim radom, kao predsednik Srbije, "matice koju volimo", zaslužio taj orden.

- On nije zaboravio srpski narod izvan Srbije. Svedok sam koliko pomaže RS. Mislim da je to odlikovanje zasluženo - naglasio je Dodik. On je istakao da se to najbolje vidi i iz današnjeg događaja, jer je jedno od najvažnijih državnih pitanja RS, a i prioritet Srbije, izgradnja autoputa Beograd-Banjaluka.

- Danas smo krenuli u njegovu izgradnju i to zahvaljujući Vučiću i njegovom zalaganju imamo konkretne rezultate - kazao je Dodik.

Orden i patrijarhu Irineju i Miloradu Dodiku

Osim Vučića na svečanoj akademiji orden je uručen i patrijarhu sprskom Irineju i članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Odluku o odlikovanju nedavno je doneo Sinod SPC. Pomenutim ordenom odlikovan je i predsednik Rusije Vladimir Putin prilikom nedavne posete Srbiji.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Crkveni orden Svetog Save je najviše odlikovanje koje dodjeljuje SPC. Orden je ustanovljen u vreme patrijarha Germana. Ovim priznanjem odlikuju se duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za SPC. Orden je ustanovljen u tri reda – prvi je bele boje, drugi crvene i treći plave boje.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava najveći događaj u svojoj istoriji - 800 godina autokefalnosti. Centralna proslava održana je u manastiru Žiča 6. oktobra, a služio ju je patrijarh Irinej.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Patrijarh se večeras prvi put pojavio u javnosti, u Beogradu, nakon kraće bolesti. Svečanoj akademiji prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njegov sin i brojne druge zvanice.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

#Patrijarh Irinej

'