AKTUELNO

Povodom dana sećanja na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, na spomenik u spomen kompleksu Jajinci, venac je danas ispred grada Beograda položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je tom prilikom poručio da je danas dan i da se uputi jasna poruka da revizije istorije neće i ne može biti.

Vesić je novinarima kazao da Grad Beograd i danas s posebnim pijetetom obeležava Dan sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, i to na najvećem stratištu u Beogradu - Jajincima, gde je stradalo više desetina hiljada Srba, Jevreja i antifašista.

Iz Banjičkih logora dovoženi su oni koji su se protivili ne samo nacističkoj Nemačkoj već i kvislinškom režimu koji je Treći rajh u Srbiji uspostavio, kazao je Vesić dodajući da su Jajinci upravo mesto gde se čuva uspomena na sve te ljude koji su streljani, i to samo zato što nisu želeli da budu deo tadašnjeg novog, nacističkog svetskog poretka.

Foto: Beograd.rs

- Današnji dan kada se sećamo svih nevino stradalih u Drugom svetskom ratu, prilika je da se setimo i pokušaja revizije istorije koji se dešavaju poslednjih decenija u svetu, pa nažalost i kod nas, gde pojedine političke stranke i pojedinci misle da mogu da žrtve pretvore u dželate, dželate u žrtve i na taj način promene istoriju koja je krvlju ispisana ovde u Jajincima - kazao je Vesić.

Naveo je da je jedan od primera pokušaj da se Jasenovac proglasi radnim logorom, iako se zna da je to mesto gde je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Foto: Beograd.rs

Kaže, da nažalost ima i takvih pokušaja na političkoj sceni kada se "povampiruju pojedine političke stranke, poput stranke Dveri i sličnih", koje otvoreno propagiraju politiku srpskog fašističkog vođe Dimitrija Ljotića i predsednika kvislinške vlade Milana Nedića iz Drugog svetskog rata.

Foto: Beograd.rs

- A to je politika onih koji su dovodili upravo ljude ovde na streljanje. Nemojmo zaboraviti da su ljotićevci bili srpski fašisti, koji su ne samo podržavali Hitlera već su aktivno učestvovali u masakrima nad srpskim stanovništvom, kao što je bio slučaj u Kragujevcu - istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Navodeći da je današnji dan dan za sećanje na sve stradale, on je rekao da je to i prilika da se kažeodlučno da revizije istorije neće biti i da je Srbija uvek bila na strani antifašizma.

- Oni koji misle da mogu da nas svrstaju tamno gde su bili fašisti, oni će dobiti isti odgovor kao što su ga dobili 1944. godine - zaključio je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

'