AKTUELNO

Obeležavanje 50. rođendana međunarodne manifestacije dece Evrope 'Radost Evrope' počinje danas u Beogradu i trajaće do subote, petog oktobra.

Dečije stvaralašttvo, igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg - sinonimi su za "Radost Evrope", najveću dečiju medunarodnu manifestaciju u regionu, koja svake godine u Beogradu okuplja decu od sedam do 14 godine iz cele Evrope.

Manifestacija je nosilac EFFE 2019-2020. etikete kvaliteta dodeljene od strane Evropske komisije.

Tradicionalno već pet decenija, u okviru ove manifestacije deca iz drugih zemalja dolaze u Beograd gde su smeĹĄtena u beogradskim porodicama svojih vršnjaka.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je ranije da će ove godine u Beograd doći deca iz 22 evropske zemlje, kao i iz Kine.

- Deca ce biti smeštena u porodicama svojih vršnjaka i provešće lepo vreme u Beogradu u sportskim takmičenjima, umetničkom nadmetanju, druženju, oslikavanju murala u školama čiji đaci ucestvuju u programu - kazao je Vesić.

Centralna proslava jubileja počeće karnevalom u centru Beograda, odnosno svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije.

Pored orkestra koji će predvoditi svecani defile, na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemgdanu nastupiće mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači koji će zabavljati mališane.

Narednog dana u Dečijem kulturnom centru mališane iz 22 evropske zemlje očekuju koncerti "Susreti prijateljstva".

Svoje najbolje nastupe učesnici manifestacije će pokazati u na gala-koncertu 5. oktobra u Centru "Sava".

Pored muzičko scenskih programa mališani će moći da posete izložbu nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope".

#Radost Evrope

'