AKTUELNO

Lekovi za želudac "ranitidin" i "ranisan" su preventivno povučeni sa tržišta i za sada nema dokaza da je supstanca N-nitrozodimetilamin (NDMA), koju sadrže kancerogena, kaže za Pink direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović i ističe da nema razloga za paniku.

Jaćović je istakao da ovaj lek ima adekvatnu zamenu i građanima poručio da se obrate izabranom lekaru koji će im dati drugu terapiju.

- Bio bih vrlo oprezan sa bilo kakvim izjavama o kancerogenosti jer to nije dokazano na humanoj populaciji – istakao je Jaćović i ukazao da je savremenim metodama za ispitivanje kvaliteta lekova u ranisanu, odnosno ranitidinu ustanovljeno prisustvo NDMA za koji se potencijalno misli da bi mogao biti kancerogen.

- Da ne bude panike među građanima, to nije 100 odsto kancerogeno, jer da jeste mora praktično da se dokaže. Medicina i farmaceutika se zasnivaju na dokazima, a mi ovde nemamo dokaze, delovali smo preventivno – naglasio je Jaćović.

On je istakao da je reč o globalnom problemu, koji je detektovao jedan od proizvođača tih aktivnih suspstanci i dodao će se u narednom period videti da li lek treba totalno suspendovati.

- Delovali smo preventno i preduzeli adekvatne mere. Sporne serije smo zajedno sa nosiocima dozvola za ove lekove povukli sa tržšta dok se ispitivanje ne završi – dodao je Jaćović, ukazavši da su ovo lekovi koji se koriste godinama i da nikakva neželjena reakcija do sada nije zabeležena

Pročitajte još: VAŽNO! OVA DVA LEKA SE POVLAČE SA TRŽIŠTA! Mnogi građani ih koriste za probleme sa varenjem!

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima više od 6.000 registrovanih lekova.

- Proces proizvodnje je vrlo sofisticiran. Ako se desi da se primeti defekt proizvodnje preduzimamo sve potrebne mere ili dobrovoljno, savesno od strane nosioca, kako u ovom slučaju ili to radi inspekcija – objasnio je Jaćović.

On je istakao da za ove lekove postoje odgovorajuće alternative.

- Postoje lekovi drugih proizvođača koji nemaju spornu NDMA u svojoj supstanci. Imate širok dijapazon mogućnosti i još savremenije lekove za iste zdravstvene probleme – naveo je Jaćović i naglasio da se moraju sačekati rezultati koji je pokazati da li je ta supstanca kancerogena ili ne.

Foto: TV Pink Printscreen

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva ističe da za “ranisan” i “ranitidine” imamo zamene, te da ni jedan pacijent neće ostati bez adekvatne terapije.

- Postoje lekovi i sa istom aktivnom supstancom i sa drugim aktivnim suspstancama za iste zdravstvne probleme kod pacijenata. Za svakoga možemo da nađemo alternativu – naglasio je Zelić.

#lekovi

'