AKTUELNO

Patrijarh Irinej uspeo je da na najbolji način unapredi jubilej kao što je osam vekova postojanja SPC, što je od izuzetne važnosti za srpsku kulturu, istoriju i tradiciju, ocenjuje sagovornik "Novog jutra".

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava 800 godina od sticanja samostalnosti. Crkva je i u prošlosti, kao i danas, neuspavana uzdanica naroda i čuvar nacionalne tradicije, čak i tamo gde Srbije više nema.

Svečana akademija obeležavanja osam vekova počela je u grbaljskom manastiru Podlastva, u opštini Budva, gde je patrijarh srpski Irinej održao je večernju službu.

Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja kaže da je obeležavanje proteklo onako kako treba da protekne poseta gnezdu pravoslavlja i srpsktva.

- Činjenica da je patrijarha Irineja tamo dočekalo više hiljada građana, da je na skupu u Grbalju doživeo ovacije i da njegove reči upućene predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, pokazatelj su koliko je Irinej mudar, pametan i razuman u trenutku kada su odnosi između Srbije i Crne Gore ne najsrećniji – kaže Gajović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da su poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu, kao i poseta patrijarha Budvi pokazatelji žive diplomatske aktivnosti kada je u pitanju duhovnost, ali ne samo duhovnost.

- Veliki jubilej je u pitanju, jubilej koji je možda manje poznat široj javnosti, ali je važno ne zaboraviti ga. Reč je o tradiciji, istoriji i duhovnosti našeg naroda. Ovo moramo da gajimo, poštujemo, ali i unapređujemo. Upravo je Irinej uspeo da pokaže kako se ovakav događaj, jubilej, može unaprediti – kaže državni sekretar.

Podseća da je patrijarh u svom govoru u Budvi pomenuo i Kosovo, smatrajući da će crnogorska vlast u nekom trenutku povući priznanje.

- Ovo je snažna poruka političkoj eliti u Crnoj Gori i jako je značajno posebno u trenutku kada se nagoveštava da će pet zemalja do kraja godine povući nezavisnost Kosova.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Patrijarh Irinej

'