AKTUELNO

U Dečijem kulturnom centru u Beogradu danas je organizovan javni čas "Pravo na znakovni jezik za sve" povodom Međunarodne nedelje gluvih i Međunarodnog dana znakovnih jezika.

Grad sekretarka socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da treću godinu za redom Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih i nagluvih osoba organizovala je javni čas znakovnog jezika.

- Mi smo pokrenuli jednu divnu manifestaciju, a to je da od malena hoćemo decu da naučimo znakovnom jeziku, kako da komuniciraju sa svojim drugarima koji imaju senzorna oštećenja, koji imaju problem sa sluhom i želimo od malena da nauče da nema barijera u komunikaciji, da se nauče osnovama znakovnog jezika i da naravno svi zajedno gradimo društvo jednakih šansi gde će svi imati iste uslove za sve - istakla je Stanisavljević za Pink.

-Mi smo ove godine podržali gradsku organizaciju gluvih sa budžetom od četiri miliona dinara, pored toga smo podržali Asocijaciju tumača znakovnog jezika u okviru koje imamo i tri tumača znakovnog jezika koji pomažu gluvim i nagluvim osobama u svakodnevnom problemu koji mogu imati, a najveći problem je koji imaju gluve i nagluve osobe je problem sa komunikacijom - naglasila je ona, dodajući da su tumači tu kako bi im pomogli i olakašali kada imaju potrebu za uslugama da li su to socijalna zaštita.

Kako je naglasila, oko 4.000 osoba ima problema sa sluhom, dok Gradskoj organizaciji ima oko 1.200.

-Pomažemo svima kojima je pomoć potrebna i želimo od malena da decu učimo inkluziji - kaže Stanisavljević.

Slađana Gordić, predsednica Gradske organizacije gluvih Beograda na javnom času su deci ukratko objašnjeni pojmovi i upoznata su sa osnovama znakovnog jezika.

#nataša stanisavljević

'