AKTUELNO

Od svih žena koje su izgubile život, samo dve su se obratile nekoj instituciji za pomoć.

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 19 žena i četvoro dece. Nakon što su u kući u Beloj Palanci pronađena tela supružnika, taj broj mogao bi da bude i veći.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da je teško odgovoriti na pitanje gde se greši, ali da brojke veoma zabrinjavaju.

- Mi u principu govorimo o tome, piše se o tome, to jeste tema, ali samo dva-tri dana, posle se ne pominje - rekla je Stanojevićeva i dodala da država treba nasiljem više da se bavi sistemski.

Žene se za pomoć najpre obraćaju policiji i centru za socijalni rad.

- Te institucije su prve na udaru i one nekada naiđu na dobar prijem, da ih neko sasluša, a nekada ne. Kažu im "nije to ništa strašno, proći će, nije on baš takav". Kada dođu kod nas uglavnom dolaze iz straha da će ih stvarno ubiti - ukazala je Vesna Stanojević.

PRIJAVITE NASILJE!

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36 (*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)Savetovalište protiv nasilja u porodici – SOS telefon i sigurna kuća 0800 011 011 besplatan poziv radnim danima 10-19h 011/ 2769 466 radnim danima 10-19h 062/304560 noću 19-10hAutonomni Ženski Centar – SOS telefon 011 266-2222 radnim danom 10-20h

Od svih žena koje su izgubile život, samo dve su se obratile nekoj instituciji za pomoć. Mnoge ne veruju da tako nešto može baš njima da se desi.

- Ne dešava se nekom drugom, već svima nama. Žene moraju da shvate da ništa u poremećenim odnosima nije naivno. Može da očekuje nešto loše da se desi jer nasilniku nešto ne odgovara. Postoji ljubomora, proganjanje, krivično delo koje je već vidljivo - istakla je koordinatorka sigurne kuće.

Ona je navela da nadležni treba svaku prijavu da uzmu u razmatranje i donesu zaključak.

- Oni izreknu zabranu prilaska, a kada istekne, nasilnik učini novo krivično delo. Mora da postoji automatizam u produžavanju zabrane - smatra Stanojevićeva.

#Porodično nasilje

'