AKTUELNO

Sama pomisao da se zaglavite u liftu, a kamoli da on krene da pada je zastrašujuća. Ali, šta raditi ukoliko se stvarno dogodi da se lift stvarno otkači?

Naučnici i stručnjaci pokušali su da daju savete koji govore kako se treba ponašati u slučaju da se neko nađe u ovakvoj situaciji.

NIKAKO NEMOJTE SKAKATI

Može se reći da je mnogima već poznata ustaljena preporuka da, ako se nađemo u liftu koji se otkači, trebalo bi da skočimo u trenutku, neposredno pre njegovog konačnog susreta sa zemljom. Time bi se, navodno, smanjio pritisak koji udar reflektuje na telo.

Međutim, postavlja se pitanje: Kako ćemo pogoditi tačan trenutak kada će lift dodirnuti zemlju?, i drugo: Čak i ako uspemo da "uhvatimo" taj trenutak pri slobodnom padu, smanjićemo brzinu za samo tri km/h, što je ipak nedovoljno da bi smo spasili sopstveni život, a možete se povrediti ukoliko udarite glavom o plafon.

Foto: Unsplash

NIKAKO NEMOJTE STAJATI USPRAVNO

U ovom slučaju udarac bi bio pod pritiskom težine, koja je 10 puta veća od tela čoveka, a koja bi pala na noge u trenutku udarca.

LEZITE NA POD

Prema istraživanju naučnika iz MIT centra za Biomedicinski inženjering, da bi smo uvećali šanse da preživimo pad lifta, trebalo bi da legnemo na pod, na sredinu lifta, jer će se tako ravnomerno rasporediti težina tela, a sila udarca će se maksimalno rasporediti na površinu tela.

Foto: Unsplash

Takođe, kako savetuju naučnici, nikako ne bi trebalo da zaboravimo da prekrijemo glavu rukama, jer će se na nju obrušiti delići uništenog lifta.

Zanimljivost: Da li ste čuli za priču Beti Lou Oliver?

Radila je kao operater za liftove u Empajer Stejt Bildingu. Danas drži svetski rekord u preživljavanju pada lifta.

Naime, ova operaterka je padala 79 spratova, a ono sto ju je spasilo je kabl dugačak 304 metra, koji je pao pre nje i ublažio njen pad.

#Lift

'