AKTUELNO

Vest da je 17-godišnji mladić iz Novog Kneževca šutiran do smrti uznemirila je javnost. Nasilnici su takođe tinejdžeri.

Stručnjaci kažu da je za adolescente koji pribegavaju nasilju karakteristična želja za popularnošću u društvu, kao i delovanjem u grupi.

- Grupa određuje njihovo ponašanje, odnosno oni se prilagođavaju jedni drugima i u takvim grupama lako se ispoljava agresivnost i sve one destruktivne i nagonske stvari. Samokontrola je vrlo niska, a odgovornost se prebacuje na drugog – kaže psiholog Zoran Musterović.

I dok se javlja dilema da li je nasilje među mladima sve rasprostranjenije, poznavaoci prilika kažu da je sličnih situacija bilo i ranije.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što treba da nas zabrine jeste činjenica krivičnih dela sa elementima nasilja, koji ne rastu toliko u opštoj strukturi, ali su sami konkretni slučajevi vrlo specifični i kompleksni - kaže direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stefanović.

Specifičnost slučajeva ogleda se i u njihovoj svireposti. Međutim, to ne važi samo za adolescente, već tome u prilog ide i nedavni slučaj kada je muškarac iz Inđije iskasapio komšiju nasred ulice, ili kada se muškarac iz Grocke satima iživljavao nad svojom nevenčanom suprugom.

Foto: Pink.rs.

Stiče se utisak da je nasilje sve češći odgovor na bilo koji problem. Stručnjaci kažu da je teških krivičnih dela uvek bilo, ali da je javnost danas o njima više i na pogrešan način obaveštena.

- Nekim ljudima, svakodnevnim prikazivanjem nasilja, dajemo model na koji način oni mogu da razreše svoj sukob. Stoga mislim da medijska pažnja ne bi trebalo da bude na nivou spektakla – kaže Musterović za Pink.

- Znamo da je ranije crna hronika nekada uvek bila na nekoj desetoj strani novina, dok je danas, nažalost, praćena velikim senzacionalizmom – kaže Stefanovićeva.

Foto: TvPink Printscreen

Preplavljenost crnom hronikom ne ostavlja mesta za pozitivne stvari koje se u društvu dešavaju, a vredne su medijske pažnje, zaključuju sagovornici Pinka.

#Ubistvo

#psihologija

'