AKTUELNO

Ministar Nenad Popović uručio je danas u Užicu ugovore za izgradnju inovacionih start up centara u Užicu, Priboju i Arilju za koje je Vlada Srbije izdvojila 139 miliona dinara i koji treba da budu otvoreni u martu.

Ministar Popović, zadužen inovacije i tehnološki razvoj , istakao je da izgradnjom start up centara Vlada želi da stvori uslove da se mladi inženjeri po završetku studiranja, vrate u Užice, Priboj i Arilje i da osnuju svoje kompanije i umreženi sa ostalim inovacionim preduzetnicima rade za ceo svet.

- Vlada Republike Srbije će im obezbediti ne samo prostor, već i najnoviju opremu, umrežiće ih sa ostalim start up centrima u Srbiji, a imaće i pravnu, finansijsku, računovodstvenu i marketinšku podršku. Tako, Vlada će finansirati i mentorstvo, jer želimo da mladi koji imaju ideje uz pomoć mentora da ih pretvore u proizvod koji ima šansu na tržištu - rekao je Popović.

Ministar Popović je naglasio da su srpski inženjeri najveće blago ove zemlje i zamajac budućeg ekonomskog razvoja.

- Srbija svoju industrijsku budućnost vidi u digitalnoj transformaciji svoje industrije u inovacijama, a tu ključnu ulogu imaju inženjeri. Srbija je prošle godine ostvarila od izvoza IT usluga milijardu i 150 miliona evra, a očekujemo da do kraja ove godine bude 1,5 milijardi evra - istakao je Popović.

Ministar je rekao i da se nada da će inovacioni start up centri u Užicu, Priboju i Arilju biti uspešni kao i u Beogradu, Novom Sadu u koji upošljavaju hiljadu inženjera koji posluju sa celim svetom.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naglasio je po primanju ugovora da će start up centar u ovom gradu biti otvoren u martu, kao i u ostale dve opštine, a da će ovaj centar biti baza za realizaciju i ostalih inovativnih projekata poput tehnološkog parka.

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Nenad Popović

#investicije

'