AKTUELNO

Izdržala obuku koju mi gledamo samo na filmu, traje tačno 21 dan i podrazumeva najteži stepen fizičkih i psihičkih iskušenja

Dame već odavno krče sebi put u profesijama koje su nekad bile rezervisane samo za muškarce, i to nije ništa novo, ali uvek jeste vest kada neka od njih u tome i uspe.

A upravo to je pošlo za rukom Aleksandri Stanić (29) iz Brusa, jednoj od dve žene koje su decembru prošle godine preživele jedan od najzahtevnijih selekcionih obuka za Žandarmeriju, najbolje opremljenu i najveću policijsku borbenu jedinicu u Srbiji. U decembarskoj klasi kandidata prijavilo se ukupno šest devojaka. Njih četiri nisu prošle, ali Aleksandra jeste. Od februara je u ovoj elitnoj jedinici MUP.

To znači da je izdržala obuku koju mi smrtnici gledamo samo na filmovima, iz udobnih fotelja. Traje tačno 21 dan i podrazumeva najteži stepen fizičkih i psihičkih iskušenja. Dan koji traje 22 sata, puzanje kroz blato, stotine sklekova, čučnjeva i trbušnjaka pod punom opremom dok rešavate psihotest tek su delić drila koji je Aleksandra htela da otkrije. Ono najteže je, naslućujemo, zadržala za sebe.

Dan joj počinje u 8 ujutru, dizanjem srpske zastave i smotrom. Ovog puta je baš Aleksandri pripala ta dužnost, a odmah se potom poverila i da je, prolazeći sve etape drila, rame uz rame sa muškim kandidatima, uvidela da biti žena nije kamen spoticanja, već i u nekim situacijama i prednost.

- Četiri godine sam bila u policijskoj stanici na Novom Beogradu, ali se pojavio konkurs za Žandarmeriju i rešila sam da oprobam sreću. Kada sam kročila u Jasenovo, shvatila sam da najmanje treba da se pouzdam u sreću, a najviše u sebe i želju da uspem - počinje priču o ulasku u Žandarmeriju Aleksandra.

#vežbanje

#Žandarmerija

'