AKTUELNO

Iako je pre više od 10 dana izašao iz bolnice u kojoj je boravio zbog izuzetno visoke temperature i opšte iscrpljenosti organizma, patrijarh srpski Irinej (89) i dalje se ne oseća dobro.

Njegova svetost vreme provodi uglavnom u krevetu, uzima terapiju, a lekari sa VMA povremeno dolaze u Patrijaršiju da ga obiđu.

Mediji, pozivajući se na izvore iz Crkve navode da oporavak poglavara SPC teče daleko sporije nego što je on sam očekivao, budući da je još iz bolničke sobe napravio brojne planove i najavio svoj dolazak na mnoge događaje, na koje ipak zbog narušenog zdravlja na kraju nije mogao da ode.

Izostao je i sa Svečane akademije pokraj manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije, kojom je tokom vikenda počelo obeležavanje 850 godina Nemanjinih zadužbina u Toplici, ali je poslao telegram.

- Poruku Njegove svetosti srpskog gospodina Irineja, koji nije mogao da učestvuje u ovom liturgijskom sabranju zbog zdravstvenih razloga, pročitao je episkop kruševački David, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC - saopštila je juče crkvena televizija "Hram“.

Patrijarh je, inače, kažu upućeni, pre vremena izašao iz bolnice. Kako navode mediji, citirajući izvore iz Crkve, zakazanu sednicu Sinoda je otkazao dan pred održavanje zato što mu nije bilo dobro.

On navodi i da se po manastirima širom Srbije gotovo svakodnevno čitaju molitve za njegovo zdravlje. Tako se i u nedelju u Visokim Dečanima na liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj vernog naroda, bratstvo manastira zajedno s njima kraj kivota Svetoga kralja pomolilo za zdravlje patrijarha.

Pozlilo mu na rođendan

Srpski patrijarh Irinej (89) primljen je na VMA krajem avgusta.- Patrijarh, koji je inače veoma aktivan, poslednjih dana se nije osećao dobro, imao je visoku temperaturu i opštu slabost organizma, a tome su doprinele sigurno i ogromne vrućine, koje svima teško padaju, a naročito njemu, koji je, iako vitalan, ipak čovek u ozbiljnim godinama. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije služio liturgiju u manastiru Rakovica na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, iako je to planirao. Tog dana bio mu je i rođendan. Nerado je krenuo u bolnicu, iako je stvarno dobro što su ga najbliži saradnici nagovorili da ode - kazao je tada izvor iz SPC-a.

#Patrijarh Irinej

'