AKTUELNO

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.

Identifikovani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, retkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje sa najčešćim faktorom rizika za rak - pušenjem.

Uz ograđivanje da su neophodna dalja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopštenju u kom stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju sa pušenjem.

- Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 odsto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima obolelim od drugih plućnih karcinoma gde je stopa čak 76 odsto preživelih - navodi se u saopštenju agencije koja je u okviru Svetske zdravstvene organizacije.

Njihovo istraživanje je dalji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika. Inače, karcinoidi pluća čine oko pet odsto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se leče hirurški ako se otkriju na vreme.

#Rak

'