AKTUELNO

Josip Broz Tito koga pamtimo nikako nije onaj Josip Broz koji je prikazan u jednom od od stotina hiljada dokumenata sa kojih su američke vlasti skinule oznaku poverlijvosti. Koja je prava istina koja obavija lik i delo jednog od najuticajnijeg čoveka na Balkanu i svetu pokaši su da nam otkriju sagovornici Novog jutra.

Joško Broz, predsednik Komunisttičke partije i Titov unuk rekao je za TV Pink da njegov deda Josip Broz Tito nije bio ruski agent, da su razmirice između Tita i Staljina bile samo na političkoj liniji, a da su privatno, do poslednjih Staljinovih dana oni bili vrlo dobri prijatelji.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja ne znam šta oni hoće sa tim, šta oni postižu sa tim, a ne daju nam ništa novo. Imali smo sve, besplatno zdravstvo, školstvo, skoro najbolju vojsku na svetu, bili smo savršena zemlja za život, osnivači Nesvrstanih - rekao je Broz i dodao da se pita jeste li zaista važno ko je bio taj koji je sve to dobro obezbedio, te da Zapad pokušava da uradi sve što može ne bi li se lik i delo Tita prikazao kao loš po ko zna koji put do sada.

Prema njegovim rečima, brojne priče već decenijama provejavaju o Titu, s tim što se njihovo poreklo, kao i istinitost ne mogu lako dokazati i potvrditi, ali kako on kaže, u jedno je siguran, a to je da smo za vreme Titove Jugoslavije mi bili zemlja na visokom nivou, priznati svuda u svetu i poštovani.

Saša Adamović, istoričar kaže da se pre jednostavno nisu stvorili uslovi za to da se o Titu govori u pravom svetlu.

Foto: TvPink Printscreen

- U poslednje vreme su se kod nas pojavljivale knjige o Josipu Brozu Titu. Kod nas je mnogo toga o njenu napisao, s obzirom da je imao uvid u ruske arhive, pokojni novinar Večernjih novosti Pero Simić - rekao je Admaović.

Kako on kaže, svakoj knjizi možemo da nađemo manu, ali i da knjige Pere Simića sadrže vrlo iscrpne činjenice potkovane čvrtstim dokazima. Čak, kako je rekao i u inostranstvu njegove knjige posmatraju kao najbolji izvor za istraživanje Tita, a Simića kao vodećeg titologa, odnosno eksperta za tumačenje Josipa Broza Tita:

- Navodi se da je izvesni Marijan Džon Markul agentima FBI 1955. godine reko da osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito u stvari nije pravi Josip Broz Tito, već da je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine, kada pravi Tito nestaje u Rusiji - zaključio je Adamović.

Pričitajte još: CIA OTVORILA TAJNA DOKUMENTA - ŠPIJUN PROGOVORIO: Ruski agent ukrao identitet Josipa Broza

#Josip Broz Tito

'