AKTUELNO

Od svog formiranja pre više od jednog i po veka Trg Republike, tada poznat kao Pozorišni Trg prošao je mnoge poremene i imao mnoge namene.

Bio je okretnica za autobuse između dva i parkilarište u posleratnom period.

Još 80 -tih gradski čelnici želeli su da tu naprave pešačku zonu. 30 godina započeta je njegova velika rekonsturkija ovog Trga.

Početak radova bio je 22. avgusta 2018., planiran kraj radova 25. oktobra 2019. Godine, a pravi kraj radova 31. avgusta 2019. godine. 55 dana pre roka. Ukupna porvršina rekonstrukcije je 1.5 hektar.

Foto: Beograd.rs

Beograd je konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole, više od vek i po od kako je ovaj trg počeo da se formira.

Foto: Beograd.rs

Napravljena je raskošna i prostrana pešačka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem, pametne klupe sa besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku.

Foto: Beograd.rs

Postavljeno je preko 100 svetiljki na daljinsko upravljanje čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozači ponovo koriste od juče.

Foto: Beograd.rs

Kako je juče rekao za Pink zamenik granočalnika Goran Vesić, Trg Republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kome će građani sada moći da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

- Sve je i rađeno sa ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga... Taj prostor će se sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska. Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina – Makedonska - Kolarčeva.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića, koji omogućavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom.

#Trg republike

'