AKTUELNO

Grad Beograd nastoji da uloži što više novca za pošumljavanje i sadnju drvorednih stabala, a ove godine za to je izdvojio 75 miliona dinara, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

Osnovna namena ovogodišnjeg pošumljavanja bila je zaštita od poplava, stabilizacija podžemnih voda i vetrozaštitni pojas na levoj obali Dunava, pojasnio je Radojičić tokom obilaska zelene površine u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, u neposrednoj blizini KBC "Dragiša Mišović".

Kako prenosi Beoinfo, on se tom prilikom uverio u kvalitet drvoreda od 59 stabala koji je na toj lokaciji posađen početkom godine i poručio da će Beograd nastaviti da vodi odgovornu politiku kada je zaštita životne sredine u pitanju.

Radojičić je podsetio da je sada zelenim površinama pokriveno oko 15 odsto teritorije grada, dok je plan da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto gradske površine.

Ukazao je da se grad razvija, ali da je važno da se u periodu koji karakteriše veliki broj infrastrukturnih radova, vodi računa o zaštiti životne sredine.

Preneo je da je ove godine u Beogradu posađena 21.000 stabala u okviru šumske sadnje, dok su za održavanje prirodnih dobara na teritoriji grada izdvojena 144 miliona dinara.

Radojičić je primetio da značaj šuma na obodima grada najbolje pokazuje slučaj od pre nekoliko meseci, kada su Beograd pogodile velike vremenske nepogode praćene poplavama, a tokom kojih su šume na levoj obali Dunava zaustavile nalete vetra koji bi napravio veliku štetu u centralnim delovima grada.

Tada je, kaže, uništeno oko 250 hektara šume, ali je sprečena mnogo veća šteta u urbanim delovima Beograda.

- Podaci govore da jedno drvo tokom 24 sata obezbedi kiseonik za četiri osobe, a osim toga, stabla pružaju zaštitu od klizišta, buke i poplava - dodao je gradonačelnik.

Ukazao je i da je Beograd među prvima usvojio Strategiju pošumljavanja.

#Beograd

#Zelenilo Beograd

#Zoran Radojičić

'