AKTUELNO

Uprkos ustaljenom mišljenju da masnu hranu treba izbaciti, ovaj stučnjak se ne slaže s tim.

U poslednje vreme dijete su postale veoma popularne, ali one i dalje nisu zdrave i ne savetuje se njihova primena, rekao je prof. dr Dejan Čubrilo, fiziolog.

-Apsolutno ne verujem u dijete. Nije mi normalno da neko za deset dana izgubi veliki procenat masnoće. Jetra je jako važan organ, ona greje krv. Ona je ključna za naš organizam, a dijete utiču na loše funkcionisanje jetre, a samim tim i na loše funkcionisanje organizma. Sve je u ishrani - kaže Čubrilo, gostujući u emisiji Pravac na kanalu Pink3.

Foto: TV Pink

On smatra da svi u Srbiji jedu više nego što treba.

-Mi živimo od naših masnoća, ukoliko imamo uslov da ih topimo. Sve što pojedete, treba da potrošite, odnosno da masnoće pretvorite u mišiće i zdravu energiju - kaže fiziolog.

Stručnjak dodaje da nema veze koliko često vršite nuždu sa tim koliko vam je brz metabolizam, jer česti odlasci u toalet znače samo da vam ne funkcioniše organizam kako treba, pa sve što pojedete samo prođe kroz organizam.

-Naša deca jedu previše, jedu često i to hranu koja podiže brzo nivo insulina. To je začarani krug koji na kraju rezultira nakupljanjem vode. Dajte deci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hleb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hleb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš - kaže Čubrilo, konstatujući da u dečjem uzrastu mast hrani organizam.

Foto: TV Pink

On kaže da deca mogu da jedu i kečap i picu, ali da mora da se obezbedi sistem varenja da ta pica ne ostane u crevima.

-Ukoliko dete ima normalno odrastanje, ishranu, stvara se zdrav organizam i svi organi funkcionišu kako treba. Zato mogu da pojedu i nešto nezdravo ponekad, ne treba ništa braniti deci da jedu - kaže stručnjak i dodaje da je svaka dijeta kojom sprečavate veliki unos hrane korisna dijeta.

Detoks dijeta i bolesti prouzrokovane lošom ishranom

-Ko je dovoljno hrabar da se očisti vodom za sedam dana, to je odlično. Ali mislim da treba ući postepeno u tu dijetu, treba davati male doze hrane organima da ih koriste kako bi se hranili. Ovo je jedan od uzroka raka debelog creva, žuči, kamenom u žuči. Postoji jasna veza u naučnim radovima između bolesti žuči, dijabeta i kancera. Ako ne lučite dovoljno žuči, ne varite masnoće, imate toksine, ti toksini završe u vašim crevima. Svako preterivanje u unošenju brzih šećera izaziva poremećaj u organizmu - kaže Čubrilo.

Treba gubiti vodu i gasove na dijeti, a ne masti, kaže fiziolog.

-Ko ne vari hranu, ima gasove, što stvara i nervozu i psihičke probleme, blokira ceo organizam, dakle neka dijeta možda deluje da gubitak kilograma, ali to izaziva mnogo veće probleme u organizmu. Svako onaj ko je gladan ima poremećaj u organizmu - zaključuje Čubrilo.

S.A.

#Dejan Čubrilo

#Dijeta

#Emisija Pravac

#Hrana

#Zdravlje

'