AKTUELNO

JKP „Gradska čistoća“ je gotovo dva meseca radilo na uklanjanju i prevoženju oko 40 tona životinjskih ostatka, tačnije kostiju, sa lokacije „Glutin“ u Padinskoj skeli na dalju preradu u Veterinarsku ustanovu „Proteinka„ u Somboru.

U cilju sprečavanja degradacije životne sredine i otklanjanja potencijalnih sanitarno-higijenskih, epidemioloških i ekoloških rizika po okruženje, ali i zdravlje stanovništva GO Palilula, a po nalogu Grada Beograda, Gradskog štaba za vanredne situacije, „Gradska čistoća“ je od 8. jula pa do 19. avgusta radila na uklanjanju životinjskih kostiju iz Padinske skele.

Direktor JKP „Gradska čistoća“, Marko Popadić kaže da su za potrebe uklanjanja i prevoženja životinjskih ostataka preduzete sve neophodne mere zaštite zaposlenih koji su bili angažovani na ovom poslu, kao i mere u cilju bezbednog transporta životinjskih kostiju do Sombora, gde se ova vrsta otpada može bezbedno uništiti.

- „Čistoća“ je obavila jedan veliki posao koji nije podrazumevao samo uklanjanje oko 210 kubika životinjskog otpada. Iako smo svakodnevno koristili i mehanizaciju, našim radnicima nije bilo lako, jer je pre samog transporta, bilo neophodno odvojiti kosti od druge vrste otpada, poput kamenja, drvenarije, najlona i svega što bi se moglo naći, a što nije otpad čije unišenje može da sprovede „Proteinka“. Po obavljenoj selekciji otpada, zatim i njegovoj dezinfekciji, koju je obavljalo JKP „Veterina Beograd“, dobijali smo potvrdu koja je neophodna za transport životinjskog otpada. Prevoženje smo, dakle tek po ispunjavanju svih neophodnih mera, sprovodili sukcesivno, preciznije, svakog ponedeljka i to samo našim kamionim za koje posedujemo veterinarski kontrolni broj – naglasio je Popadić i dodao da je nakon uklanjanja kostiju ceo prostor gde su se one nalazile detaljno opran, čime je ova akcija i uspešno završena.

#JKP Gradska Čistoća

'