AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je crpne stanice "Reva" u Pančevačkom ritu i radove na kanalskoj mreži u Kotežu koji su počeli danas.

Vesić je kazao da je za čišćenje 69 kilometara kanalizacione mreže država opredellila dva miliona dinara i to nakon što je ovaj deo Beograda obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle poplava.

On je ukazao da se decenijama u ovom delu Beograda nije radilo na tome i da je potreban ogroman trud i radi da se problem sa kojim su sočeni građani leve obale Dunava dovede u red.

Foto: Beograd.rs

- Prvo počinje čišćenje kanala, istovremeno smo završili pregovore sa Evropskom invsticionom bankom o ugovoru za izgradnju kanalizacije, očekujemo da ćemo u narednim nedeljema potpisati ugovor koji podrazumeva da ćemo na proleće početi sa izgradnjom kanalizacije - rekao je Vesić.

Time će se kaže, rešiti najveći problem u ovom delu grada u kome je otvorena kanalizacija, što, navodi, ne postoji nigde u Srbiji. Vesić je istakao da na levoj obali Dunava postoji najgušća kanalska mreža u Evropi.

Takođe je najavio da će "Srbijavode "u saradnji sa Abu Dabi fondom početi čišćenje 240 kilometara kanala. Zamenik gradonačelnika je najavio da cće u naredne dve nedelje biti raspisan tender za izgradnju Doma zdravlja u Borči koji će se prostirati na 6. 500 kvadratnih metara i biće praktično najveći zdravstveni objekat u Beogradu.

Foto: Beograd.rs

- Time ćemo takođe, podići kvalitet života ljudi, idemo korak po korak, ovaj deo grada to zaslužuje... Nikada se niko ovako nije bavio ovim delom Beograda i ovo sve je način da rešimo problem 150.000 ljudi koliko ih živi ovde - naglasio je Vesić.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao je da se nikada ranije nije izdvajalo toliko novca za čišćenje kanala kao sada, i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i predstavnicima Grada što su uložili trud u to da se opredele sredstva za te namene.

- Imamo odgovornu politiku grada i republike, mi kao opština sugerišemo šta su nam prioriteti a sve u cilju da budemo servis građanima - rekao je Jovičić i dodao da je važno što će se posle toliko godina rešsti problem sa fekalnim vodama i kanalizacijom koja prolazi kroz naseljena mesta.

Foto: Beograd.rs

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović koje vodi ove radove, rekao je da je čišhcnje kanalizacione mreže u urbanom delu i rekonstrukcija crpne stanice prakrično prva faza a da u naredne dve godine predstoji ozbiljan investicni ciklus.

On je ukazao da Pančevački rit ne može bez crpne stanice i da se očekuje rekonstrukcija još desetak crpnih stanica. Puzović je naveo da se očekuje da će se u narednih nekoliko meseci sa Abu Dabi fondom dogovoriti , odnosno potpisati ugovor za čišćenje još 240 km kanalizacije kako bi se modernizovao i taj poljoprivredni deo rita.

- Plan je da u narednih pet godina rekonstruišemo sve objekte u Pančevačkom ritu - rekao je Puzović i dodao da je cilj da se kanali očište od fekalija i vrate prvobitnoj nameni.

#Goran Vesić

#Kanalizacija

'