AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma otvorio je u Jagodini 4. Međunarodni sajam pčelarstva.

-Grad Jagodina je grad ljubavi, a sada je u Jagodini i sajam meda i to pokazuje da je u Jagodini sve slatko. Nisu organizatori slučajno izabrali Jagodinu za održavanje Međunarodnog sajma pčelarstva. Želim da informišem pčelare da sam malopre razgovarao telefonom sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i rekao mu da su počelari imali velike gubitke ove godine i da poslednje tri godine nisu imali neku zaradu i zbog uginića pčela i ministar je obećao da će pomoći pčelarima. Ja se zahvaljujujem ministru Nedimoviću na pomoći, imajući u vidu da je pčelarski posao težak i da pčelari od marta do oktobra svakog drugog dana imaju posla oko košnica - rekao je otvarajući 4. Međunarodni sjama pčelarstva u Jagodini Dragan Marković Palma.

Foto: Pink.rs.

Predsednik Skupštine grada Jagodine je kazao i da će u sastavu delegacije koja će od 26. do 31. avgusta boraviti u Paraliji biti i veliki broj pčelara i poželeo pčelarima berićetnu sledeću godinu, te da sve lokalne samouprave na čelu sa državom treba da pomognu pčelare, kako bi mogli da prozivode med i da mogu od svog rada da žive.

Foto: Pink.rs.

TRUTOVE IZ OPOZICIJE POZIVAM DA NE NAPADAJU SRBIJU NEGO DA NEŠTO RADE

-Pčelari mi kažu da su i trutovi u košnicama počeli nešto da rade, što zadnjih godina nije bio slučaj. A ja želim da pozovem one trutove koji samo kritikuju svakog dana, a ništa ne rade, već samo izlaze na ulice i zaustavljaju radove, da ti trutovi počnu nešto da rade u Srbiji i da daju neki izveštaj o radu, a ne da napadaju Srbiju i predsednika Srbije kako je sve loše u ovoj državi, što naravno nije tačno - rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

SLEDEĆE GODINE MEĐUNARODNI FESTIVAL TRUBAČA U JAGODINI

-Želim da vas informišem da će se sledeće godine u Jagodini održati Međunarodni festival trubača, a da nećemo smetati Guči i nije to konkurencija Guči. Hoćemo na mestu, a to je upravo ovo izletište Potok i letnja scena, gde svake nedelje jedino u Jagodini u Srbiji dođe 5 000 ljudi na Veliku narodnu igranku da se tu održava i Međunarodni festival trubača. Taj festival, koji će trajati 3 dana i na koji će doći trubači iz najmanje 20 zemalja iz celog sveta, biće održan poslednje nedelje jula 2020. godine - rekao je Marković dodavši da će na mestu gde se sada nalaze tribine u jagodinskom izletištu “Potok” biti izgrađene dodatne betonske tribine i da će ukupno biti 4200 mesta, te da će tribine biti pokrivene, a bina pored veštačkog vodopada će dobiti nov izgled - rekao je Marković.

Foto: Pink.rs.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović je rekao da će za 15 do 20 dana u Rači biti građevinski završen pogon za prikupljanje i plasman meda i da će od naredne pčelarske sezone taj pogon početi sa plasmanom meda bez posrednika.

-Država Srbija godišnje ulaže u pčelarsku proizvodnju 7 miliona evra kroz razne vidove subvencija - rekao je Živadinović.

Predsednik Bugarskog pčelarskog saveza iz Plovdiva Nikolaj Gaidov i predsednik Udruženja pčelara “Pomoravlje”, Boban Mišić, uručili su Draganu Markoviću Palmi zahvalnice za doprinos pčelarstvu na ovim prostorima.

Međunarodni sajam pčelarstva, 4. po redu, održava se u izletištu Potok u Jagodini, gde je smešten veliko broj tezgi proizvođača iz cele Srbije. Ovogodišnji sajam u Jagodini značajan je i zbog velikog jubileja – 140 godina organizovanog pčelarenja na prostoru Jagodine i okoline.

#Dragan Marković Palma

'