AKTUELNO

Danas slavimo najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve, velikog svetitelja i reformatora.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine, Carigradskog patrijarha i jednog od tri Sveta jerarha.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Nadimak “Zlatousti” dobio je zbog svojih veoma cenjenih beseda, zbog čega je poznat i kao "zlatna truba pravoslavlja". On je sa žarom i upornošću govorio i ubeđivao ljude u ispravnost hrišćanstva.

Foto: Wikipedia

U Srbiji se Sveti Jovan Zlatousti smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan svaki vernik treba da, u čast ovog sveca, uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

U nekim krajevima Srbije veruje se da žene danas ne smeju da uzimaju vunicu, konac ili igle u ruke, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Dobro bi bilo i posetiti crkvu i zapaliti sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomoliti mu se. Kako se veruje, nakon toga će vam u životu sve ići lakše.

I. P.

#Kalendar

#Praznik

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'