AKTUELNO

Grad Beograd će naredne nedelje uputiti inicijativu nadležnim ministarstvima da zakonski urede korišćenje električnih trotineta, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da je neverovatno da je dozvoljena vožnja električnog trotineta bez ikakve dozvole, bez kacige i bez obzira da li je u pitanju maloletno lice i istakao da je veoma važno da se njihovo korišćenje zakonski uredi.

- Vozi se bez pravila, na ulici, na trotoaru. Pravila za bicikle se znaju, isto tako i za motocikl, a električnim trotinetom se postiže brzina i do 30 kilometara na sat. Svuda u svetu su se pojavili električni trotineti i to nije sporno, ali je veoma važno da se njihovo korišćenje zakonski uredi, da se tačno zna gde i kako mogu da se koriste - zaključio je Vesić.

Vesić je, kako prenosi Beoinfo, rekao i da će Gradska čistoća dobiti isključivo pravo za čišćenje fasada, a odluka o tome biće doneta na narednoj sednici Skupštine grada.

- Ubuduće će biti obavezno da se na fasade posle čišćenja nanosi tečno staklo koje će omogućavati da se novi grafiti mogu očistiti samo vodom jako brzo. Vreme je da na taj način počnemo da štitimo naš grad, poput Berlina i Londona koji izdvajaju znatna sredstva za ovu namenu - rekao je Vesić.

On kaže da će zato sledeći korak biti da grad traži da jedan od uslova za dobijanje građevinskih dozvola za zgrade bude nanošenje tečnog stakla na zgrade u visini od dva metra.

Vesić je dodao da će se propisati da u gradskim zonama koje su značajne za turizam, sva pravna lica poput banaka, lokalne samouprave i poslovnih zgrada, imaju obavezu da u roku od godinu dana očiste svoje fasade i da ih održavaju čistim.

- To će kontrolisati Komunalna milicija jer nema razloga da oni koji ostvaruju profit radeći u našem gradu, bilo da je to banka, pošta, ili neka firma, ne čiste svoje fasade. Time ćemo se aktivno pozabaviti u narednom periodu - najavio je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#trotinet

'