AKTUELNO

Nemački vojnici koji su tokom bombardovanja naše zemlje 1999. godine bili na zadatku u Bosni i na Kosmetu tražili su od svoje države odštetu zbog izloženosti osiromašenom uranijumu, što je zvanični Berlin odbio, jer tvrde da nije dokazano da je iko trpeo bilo kakve zdravstvene posledice zbog kontakta sa ovom municijom, a advokat Srđan Aleksić tvrdi da te tvrdnje nisu tačne.

- Mi imamo presude italijanskih sudova koje su pravosnažne, izvršne. Italijanski vrhovni sud je potvrdio da postoji uzročno-posledična veza. Šta ćete više, kada zemlja kolevka prava je to potvrdila. Sve ove tvrdnje raznih stručnjaka, da osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje su apsolutno netačne. Preko 400 italijanskih vojnika je preminulo od posledica osiromašenog uranijuma, a 7.300 je obolelo – rekao je Aleksić za Novo jutro TV Pink i dodao:

- Italijansko pravosuđe nam daje put kako da ostvarimo naknadu štete, ne samo nama, već i nemačkim vojnicima. Nemački vojnici traže svoje pravo, a istina se polako širi. Naš moto je bio „Istinom do pravde“, a vidite da polako i vojnici u Austriji govore na tu temu. Počinju da istražuju posledice osiromašenog uranijuma, da se ta municija zabrani i da vojnici nemaju kontakt.

Foto: TvPink Printscreen

Aleksić ističe da Srbija apsolutno ima pravo da traži naknadu štete i otkriva da je žalba već pripremljena.

- Mi smo u saradnji sa profesorom Alfredom Morom u Nemačkoj pripremili žalbu. Pozivam sve ljude koji su boravili na KiM za vreme bombardovanja, naše borce i vojnike, a koji su oboleli da pruže dokumentaciju. Podnećemo pojedinačne žalbe – kazao je Aleksić.

Prof. dr Hatidža Beriša, sa Vojne akademije, kaže da ako se pogledaju sva istraživanja koja su rađena od Iračkog rata do danas dokazuju da municija sa osiromašenim uranijumom ima štetnost.

- Koliko je potreban vremenski period da se ispolji u stvarnosti to je sada vremenska distanca. Priča je dobila svoju dimenziju. O ovoj temi se sada razgovara na svim prostorima. Do pre par godina ovo je bila tabu tema – izjavila je Beriša.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, održani su simpoziji i konferencije u više gradova Evrope i o ovoj temi se sada razgovara i nije presudna ocena Svetske zdravstvene organizacije o štetnosti pomenute municije.

- Dovoljno je videti istraživanje američkih naučnika, koji su potvrdili štetnost osiromašenog uranijuma upravo na svojim vojnicima. Ako bi zaista hteli da stvaramo našu tužbu, treba da je stvaramo na njihovim dokazima – smatra Beriša.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#NATO

#bombardovanje

'