AKTUELNO

Narednog vikenda, u subotu na nedelju, biće potpuno zaustavljen saobraćaj u Karađorđevoj ulici kako bi se izvelo završno asfaltiranje, što je prvi put od početka radova da se saobraćaj potpuno obustavlja. Ipak, problema neće biti jer je za ovaj posao izabran vikend, kaže zamenik gradonačelnika za "Novo jutro".

Postavljanje tramvajskih šina u Karađorđevoj ulici je završeno, radovi se odvijaju po planu i automobilski i tramvajski saobraćaj će kroz tu ulicu početi da se odvija 1. septembra, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Kako smo obećali građanima, Karađorđeva ulica biće prohodna za tramvajski i automobilski saobraćaj od 1. septembra - rekao je Vesićza Pink, dodajući da će se posle tog roka nastaviti sa preostalim radovima na uređenju trotoara i okolnog terena, kao i Savskog keja koji će biti uređen do januara 2020. godine.

- Upravo smo završili polaganje tramvajskih šina i izgradnju stubova kontaktne mreže, a u narednih deset dana polažemo kamene kocke u tramvajske baštice i završavamo izgradnju druge kolovozne trake - rekao je Vesić.

On je dodao da će narednog vikenda, u subotu na nedelju, biti potpuno zaustavljen saobraćaj u Karađorđevoj ulici kako bi se izvelo završno asfaltiranje.

- Biće to prvi put od početka radova da će saobraćaj biti zaustavljen potpuno i zato je izabran vikend, a završno asfaltiranje znači da su radovi gotovi jer se to radi na kraju - rekao je Vesić i objasnio da će posle završnog asfaltiranja biti urađena horizontalna signalizacija, te da će Karađorđeva biti spremna za saobraćaj.

Naveo je da je u okviru rekonstrukcije te ulice, dužine 682 metra, izgrađena nova tramvajska pruga i kontaktna mreža do okretnice kod Kalemegdana.

Kako je dodao, tramvajska pruga je neposredno iza Brankovog mosta pomerena ka reci Savi čime se dobija više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte.

- Vozila će koristiti po jednu saobraćajnu traku sa obe strane tramvajske baštice. Trasu tramvaja će koristiti i vozila za javni prevoz putnika radi ubrzanja protoka saobraćaja, uz ostvarivanje maksimalne bezbednosti svih učesnika u saobraćaju - pojasnio je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da je u zoni zgrade Kapetanije izgrađena niša za putničke autobuse odakle će se prevoziti putnici sa turističkih brodova, od pristaništa ka centru grada.

- Savski kej će biti uređen na delu od Brankovog mosta do kraja Beton hale na površini od oko jedan hektar. Biće uređene zelene parkovske površine i pešačke staze, postavljeno dečije igralište, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metra i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol-Ada Ciganlija - rekao je Vesić.

Naveo je da će na Savskom keju biti formiran travnjak i posađena nova stabala, žbunje i ukrasno bilje, kao i urbani mobilijar, te da će za potrebe navodnjavanja i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda biti postavljeno više od 2.000 metara infrastrukturnih vodova.

Vesić je dodao da radove čija je vrednost 854,3 miliona dinara za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i uređenje Savskog keja finansira Grad Beograd.

#Beograd

#Goran Vesić

#Novo jutro

'