AKTUELNO

Još uvek se ne stišava bura oko afere "REKET", a makedonski mediji objavili su da je jedan od aktera afere i srpski biznismen Zoran Bašanović, sada angažovan kao savetnik makedonskog premijera Zorana Zeva.

Sud u Skoplju produžio je na zahtev tužilaštva pritvor na još 30 dana optuženima u slučaju "Reket", makedonskom šoumenu Bojanu Jovanovskom, zvanom Boki 13, i biznismenu Zoranu Milevskom, koji su od biznismena Jordana Kamčeva iznudili više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Foto: Printscreen YouTube/La Verita, Printscreen YouTube/Nasa Televizija, Tanjug

Da makedonski mediji dovode i Bašanovića u vezu sa Bokijem 13, svedoče i fotografije njih dvojice, ali i Bašanovićeve supruge Bojane.

Foto: Privatna arhiva

Makedonska "Večer" tvrdi da ima ekskluzivna saznanja od srpskih organa koji se bave organizovanim kriminalom, posebno finansijskim, da je deo novca koji je iznudio Bojan Jovanovski- Boki 13 preko Bašanovića dospeo i u Srbiju.

- U makedonskoj javnosti već se pisalo o tome da je jedan od reketiranih, koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva u Skoplju, bio i bivši direktor makedonskog Telekoma Žarko Lukovski - piše Večer i dodaje da je, prema njihovim saznanjima, on pregovarao sa Bojanom Jovanovskim o povlaščenom statusu u istrazi, kao i o izbegavanju posledica na osnovu optužbe Specijalnog tužilaštva, za šta je platio "reket" od 400.000 evra.

Foto: Privatna arhiva

"Večer" ističe da je u celom tom procesu učestvovao i Bašanović.

- Zoran Bašanović, savetnik Zaeva još od ranije je imao probleme sa kriminalom i u Srbiji, kao i u inostranstvu, te je reč o licu od interesa za srpske organe. Najverovatnije je zbog toga praćen i prisluškivan tokom susreta i razgovora sa mnogim pojedincima iz Makedonije, među kojima i Boki 13, ali i nekima iz vrha politike - navodi skopski list.

"Večer" dodaje da postoje ozbiljna saznanja o "kriminalnim aktivnostima Bašanovića u Makedoniji", za koje srpska policija i tužilaštvo, kako se navodi, nemaju ingerencije, iako imaju saznanja.

U slučaju "Reket", koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo, optužen je makedonski estradni šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 za iznudu više od milion evra od biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, rešenje koje bi inače morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva.

Zaev produžio ugovor o radu Bašanoviću i ostalima

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev produžio je ugovor o radu na još godinu dana svojim savetnicima iz Srbije Zoranu Bašanoviću, Aleksandru Obradoviću, Ljubomiru Šubari i Vladimiru Cvetkoviću, preneli su makedonski mediji.Bivši estradni menadžer Zoran Bašanović i bivši direktor državne kompanije za proizvodnju i distribuciju struje u Srbiji EPS Aleksandar Obradović su spoljni saradnici Zaeva, zaduženi za ekonomska pitanja. Ljubomir Šubara koji je ranije bio na čelu srpske Agencije za privatizaciju pomaže Zaevu oko finansija, bankarstva i investicija, dok je kao IT ekspert angažovan Vladimir Cvetković.Prema medijima, plata Bašanovića iznosi 1. 500 evra, dok Obradović, Cvetković i Šubara dobijaju po 1. 200 evra od vlade u Skoplju.Prvi ugovor bio im je na dve godine.Portal Fokus prvi je u Skoplju objavio tu informaciju, pozivajući se na BIRN.Na sajtu te istraživačke mreže, međutim, te vesti nema, ni na sajtu za Severnu Makedoniju, ni za Srbiju. U Kancelariji porparola makedonske vlade Tanjugu je rečeno da je BIRN poslao upit o novim ugovorima za Bašanovića i ostale, te da im je upućen odgovor. BIRN taj odgovor pre podne danas nije objavio.Isti izvor najavio je da će informaciju o angažmanima savetnika Zaeva proslediti i Tanjugu, ali se to nije dogodilo. Makedonski list Večer juče je objavio da je Bašanović umešan u aferu iznuđivanja novca, "Reket", zajedno sa jednim od pritvorenih u ovom slučaju Bojanom Jovanovskim - Bokijem 13.

U međuvremenu u makedonskoj javnosti pojavila su se imena više makedonskih biznismena, koji smatraju da je Specijalno tužilaštvo pokrenuo istrage protiv njih kako bi im bio iznuđen novac u zamenu za odgovarajuće usluge.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski izrazio je razočarenje zbog toga što tužilaštvo u Skoplju ne postupa hitno po ovom postupku, te dodao da treba utvrditi i krivičnu i političku odgovornost, ako postoje dokazi o tome.

Foto: Privatna arhiva

Italijanski list "La Veritas" je objavio telefonske razgovore između Bokija 13 i biznismena Kamčeva, u kojima se čuje i glas šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, koja se obraća Kamčevu rečima da "ne brine i da će sve biti ok“.

Makedonski premijer Zaev je izjavio da kriminalne strukture aferom ciljaju na zaustavljanje Severne Makedonije na putu ka NATO i EU, te da neki zloupotrebljavaju i njegovo ime u celom procesu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

#Afera

#Boki 13

#Srbija

#Zoran Bašanović

'