AKTUELNO

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u Palati Srbija odražao je danas sastanak sa Marijanom Marinković, predsednicom Privrednog foruma mladih, čiji je projekat Evropska komisija nagradila kao 'Najbolji nacionalni projekat na temu promocije preduzetništva za 2019. godinu (EEPA - European Enterprise Promotion Award)'.

Projekat "Put mladog preduzetnika", koji udruženje Privredni forum mladih već dve godine unazad realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, prepoznat je od strane Evropske komisije i predstavnici Privrednog foruma mladih imaće priliku da, kao jedini iz Srbije, učestvuju i istaknu projekat na ovogodišnjoj manifestaciji "European SME Week" u Helsinkiju.

- Izuzetno je važno što Srbija ima pobednika na evropskom nivou kada je reč o omladinskom preduzetništvu i ideji mladih ljudi da poprave i rešavaju krucijalne probleme o njihovom položaju u Srbiji. Drago mi je da projekat na kome zajedno radimo je naišla na prepoznavanje u Evropskoj komisiji i nagrađena kao najbolja ideja za promociju preduzetništva kod mladih u celoj Evropi - rekao je Udovičić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kako je ministar Udovičić naglasio, za protekle četiri godine okupljeno je preko 7.000 mladih iz više od 30 kompanija kako bi se zajednički doprinela svest o preduzetništvu, ali i o samozapošavanju.

- Najveći značaj ima to što su mladi samoicijativno pokrenuli ideju, a mi prepoznali entuzijazam, volju i želju da se bave problemima. Na tome želimo da radimo, istaknemo prave vrednosti i da verujemo u takvu ideologiju - naglasio je Udovičić i podsetio da otkad je postao ministar napravljen zaokret u finansiranju omladinskih projekata i u prvi plan stavljena borba za nova radna mesta, edukaciju i motivisanost mladih ljudih.

- Kao krajnji rezultat bio je da se smanji nezaposlenost kod mladih, što je i učinjeno i to pokazuju procenti. Ujedno je i dobra poruka drugim omladinskim organizacijama i mladima da se trud i rad isplate - poručio je bivši najbolji vaterpolista sveta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Marijana Marinković, predsednica Privrednog foruma mladih, zahvalila se ministarstvu i Udovičiću na tome što je i pre ovog priznanja prepoznat značaj rada udruženja i data podrška inicijativu za podsticaj razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji.

- Ovo je veliko priznanje za Forum mladih i ministarstvo, ali i pokazatelj da uz dobre partnere i zajedničku saradnju možemo da budemo konkurentni na evropskom nivou. Tek slede veliki rezultati na polju razvoja samozapošaljavanja - rekla je Marinković, uz napomenu da je prava stvar što je prepoznat od velike institucije kao što je ministarstvo omladine i sporta.

U okviru projekta "Put mladog preduzetnika" koju je Ministarstvo omladine i sporta podržalo sa preko 2,6 miliona, za ove dve godine realizovana su dva "Sajma omladinskog preduzetništva", koja su promovisala preko 100 uspešnih mladih preduzetnika sa celokupne teritorije Srbije i okupila preko 2.000 posetilaca, mladih budućih preduzetnika.

Pored toga u okviru projekta je realizovana obuka za 40 mladih koji su osnaženi za započinjanje sopstvenog biznisa, pet informativno-edukativnih predavanjana tema započinjanja sopstvenog biznisa, koja su održana u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu, dva takmičenja u rešavanju studija slučaja sa preko 80 učesnika od kojih su pobednički timovi dobili radne prakse u kompanijama.

#Sport

#Vanja Udovičić

'