AKTUELNO

U Prihvatilište za odrasle dolaze i oni koji su čitavog života živeli u bedi, na ivici, ali i oni koji su nekada imali sve - i dom i porodicu i prijatelje, a onda su ostali bez igde ičega.

Sa hladnim danima jedno mesto u Beogradu postaje pretesno da primi sve one koji nemaju gde, ali nikada nikog nisu vratili na ulicu. U Prihvatilištu za odrasle u Kumodraškoj ulici trenutno se nalaze 142 korisnika, 38 više nego što ima raspoloživih kreveta. Topla odeća i sredstva za higijenu najpotrebniji su u ove hladne dane.

Neke je život iznenadio, a mnoge najbliži razočarali...

Tu ima i sveta sa margine - kockara, alkoholičara, narkomana. Mnogo je bolesnih, nepokretnih, dementnih.

Stručna saradnica u Prihvatlištu Marijana Kurtić kaže da su kapaciteti puni - u Prihvatilištu koje raspolaže sa 104 kreveta, trenutno su smeštena 142 korisnika. Međutim, to nije konačan broj.

"Svakodnevno oko sedam, osam ljudi dođe na topli obrok, da obavi higijenu, ili po toplu garderobu. Korisnici na smeštaju dobijaju utočište, obrok, spavanje, higijensku pomoć, ali i toplu reč i ruku zaposlenih", kaže za RTS Marijana Kurtić.

Oni koji su ovde bili 31. decembra, Novu godinu dočekali su u veseloj i prazničnoj atmosferi.

"Potrudili smo se i bilo je veselo, praznično, nije se znalo ko je zaposlen a ko korisnik. Pustila se i po neka suzica", kaže saradnica.

Dodaje da se Beograđani odazivaju pozivima za pomoć, ali da je uvek potrebno još - garderobe za hladne dane, još donjeg veša, čarapa.

Neophodni su šalovi, kape i rukavice, ali i pelene za odrasle, higijenska sredstva...

Što se tiče hrane, moguće je doneti samo industrijski proizvedenu hranu, sa deklaracijom, ali ne i onu koja je spremana kod kuće - iz bezbednosnih razloga.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju hladno vreme, te će svi koji nemaju dom ovde potražiti pomoć. Ovo prihvatilište, jedino na teritoriji Beograda, radi 24 sata dnevno 365 dana u godini i poziva sve koji to mogu da mu pomognu u radu.

'