AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, zahvalio se medijima, nevladinim organizacijama i ministru ekologije Goranu Trivanu koji su podržali nameru Beograda da od 1. januara naredne godine zabrani upotrebu plastičnih kesa.

- Za one koji ne razumeju koliko je odluka važna pa kukaju nad sudbinom proizvođača plastičnih kesa (bez obzira što mogu da i dalje proizvode biorazgradive kese, ali treba malo da se uloži u proizvodnju) samo bih da podsetim da se PLASTIČNA KESA RAZGRAĐUJE U ZEMLJI 240 GODINA! Pa saberite broj kesa koliko ih vidite dnevno u rukama naših sugrađana i svakome će biti jasno kakav zločin prema prirodi su plastične kese - napisao je Vesić na svojoj Fejsbuk stranici i dodao:

- I ne samo plastične kese. Prirodi je potrebno oko 1.000 godina da razgradi jedan plastični predmet, a u svetu se godišnje proizvede 1,6 miliona tona plastičnih buradi! Aluminijumskoj konzervi je potrebno između 80 i 200 godina da se u potpunosti razgradi. Kada je staklo u pitanju iako je reciklaža ovog materijala veoma jednostavna i sprovodi se topljenjem, staklo se neretko baca. Staklu treba nekoliko miliona godina da se razgradi, a neki stručnjaci smatraju da ono ne može da se raspadne. Papir je najrecikliranija stvar na svetu, a njemu treba između dve i šest nedelja da se razgradi.

Vesić je napisao i da se nada da posle objavljivanja podataka o vremenskom roku razgradnje niko neće postavljati pitanje zašto Beograd donosi ovu odluku.

Vreme potrebno da se razgrade u prirodi:

Plastične čaše - 50 godina Pamuk - tri meseca Kožne cipele - između 25 i 40 godina Baterije - 100 godina Karte za autobus/voz - dve nedelje Drveni nameštaj - od deset do petnaest godina Sanitarni ulošci - od 500 do 800 godina Stiropor - na razlaže se

#Goran Vesić

'