AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk profilu da počinje restauracija Pobednika, kao i da je dobijena građevinska dozvola.

-Počinje restauracija Pobednika. Dobijena je građevinska dozvola, izdati konzervatorski uslovi, grad je obezbedio novac, a tender sproveden i izabrane kompanije koje će obaviti ovaj zahtevan posao. S obzirom da me ne bi začudilo da se javi pametni Dragan Đilas ili neko od njegovih dežurnih, plaćenih idiota, Bastać ili Jovanović, da se prave pametni, odlučio sam da javnosti podelim slike kako bi svi videli kako danas izgleda Pobednik - napisao je Vesić na svom Fejsbuku.

-Postament kao i sam spomenik su naprsli tako da se poslednjih nekoliko decenija spomenik nakrivio 30 centimetara od svoje ose. Dakle, poslednji trenutak je da se pristupi restauraciji spomenika na kome ništa nije rađeno od 1928. godine kada je postavljen na Beogradskoj tvrđavi. Usput postavljanje takvog spomenika 1928. godine bitno je promenilo vizuru Beogradske tvrđave, a nije baš ni u skladu sa originalnim planovima tvrđave - dodaje on.

Kako piše, na sreću, Beograda tada nije bilo ovih ”stručnjaka” koji sve znaju o Tvrđavi osim da bilo šta na njoj poprave, da se bune i pozivaju pola Evrope da im pomogne da zaštite nešto u čiju zaštitu sami nisu ulagali ni dinar kada su mogli.

-A kada nama otmu crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu i proglase je katoličkom katedralom tada ćute i ni reč ne smeju da kažu. Dakle, sada svi vide u kakvom je stanju Pobednik i zašto je restauracija neophodna. I pored toga, biće idiota koji će voditi kampanju kako je Beograd na par meseci ostao bez Pobednika, a pri tom neće znati da odgovore na jedno vrlo jednostavno pitanje - piše na Vesićevom Fejsbuk profilu.

-Pošto je Pobednik bio u ovakvom, ili malo boljem stanju, pre deset godina kada ste vi bili na vlasti pa zašto niste vi izvršili restauraciju? Niste znali ili vas nijedan spomenik kulture pa ni ovaj spomenik nisu interesovali? - upitao je Vesić pripadnike nekadašnje gradske vlasti.

#Goran Vesić

'