AKTUELNO

Doba je letnjih odmora, neophodno je da posebnu neophodno je posebnu pažnju obratiti na alergije, izbegavate periode visokih temparadura, pažljivo birajte hranu koju jedete.

- Kada su u pitanju alergija na Sunce, neophodno je sklanjati se sa Sunca, oblačiti svetle materijale, pamučne marteirjale, izbegavati periode visokih temparadura, a posebnu pažnju posvetiti na zaštitu tece, jer su ona najranjivija - rekla je doktorka hitne pomoći Danijela Jevtić, i dodala je da bi trebalo izbegavati izlazak napolje u periodima od 11 do 16 sati, kako zbog visokih temparatura, ali i zbog visokog UV zračenja.

Kako kaže treba izbegavati hranu koja ima visok alergeni potencijal, kao i hrana za koju nismo sigurni koji je njen sastav, školjke, rakovi, kikiriki soju, pirinač, jabuku i kruške.

- U slučaju da se dese problemi sa prolivom, preporučila bih svima da uzimaju što više tečnosti, posne supice, hranu bez masti, pirinač, jabuku, krušku, dvopeke i eventualno nrešto sto zaustavlja proliv – objansila je Jevtić.

Upozorila je da je čest ubod na ribu pauk koja se nalazi u plićaku, te da se u tom slučaju noga ili stoplao potopi u mlaku vodu jer je trov termo labilan, dodavši da je to prva pomoć koja je veoma efikasna.

- Zbog štoga što je najmanje toksičan kako za decu, tako i za trudnice, uvek je dobro pri ruci imati paracetamol, a za sve povrede koristiti jod, zavoj i troprocentni hidrogen - obrazložila je Jevtić.

#Putovanja

#leto

'