AKTUELNO

Sve se dogodilo 28. marta 2013. godine, kada je ovaj mladić, tada maturant, otišao u Politehničku školu, gde ga je Darko Radivojević, uz pomoć saučesnika Nikole Šita, krvnički napao u kafiću nedaleko od ove obrazovne ustanove.

-Nije moje da opraštam niti sudim. Sećam se tog dana dana kada sam napadnut bejzbol palicom, mučki, s leđa.. 120 dana sam bio mrtav praktično. Probudio sam se kao invalid. Nepokretan, majku i oca nisam prepoznao. Vremenom su počele da se vraćaju funkcije i borba, borba... - ovako svoju prvu ispovest počinje Stefan Jovanović (25), mladić koji je u Kragujevcu pre šest godina brutalno pretučen iz čista mira.

Od tada je usledila sizifovska borba da prohoda, progleda. Čudom je i umećem ovdašnjeg neurohirurga Radeta Nikolića ostao je živ.

-Željan sam života. Da progledam, da prohodam. A i posle ovoliko vremena počneš da praštaš. Ali ne mogu zbog porodice. Sestra je morala da se odseli u Novi Sad kod babe, jer su roditelji plaćali moje lečenje. Mi više nemamo život. Svaki dinar koji zarade ide na moje lečenje. Oporavak, terapije. Pokušam da to zaboravim i idem napred, da mi se vrati funkcija očiju i da oporavim levu ruku. Počeo sam da osećam prste - priča Stefan pun želje za životom,

Foto: Budi human printscreen

Kako dodaje ima želju da se kao nekad kada je pre kukavičkog napada bio momčina i sportista, provoza svojim motorom u naselju Beloševac, gde mu je porodična kuća. Gleda stare fotogradije i momka koji je tog dana zdrav otišao u kafić da se vidi sa drugovima.

Stefan je sada kod kuće, ima spazam u celoj levoj strani tela. Leva ruka mu je van funkcije, hoda teško, govori otežano. Ne vidi i bez pomoći ne može nigde.

Bio je šest puta kod čuvenog doktora Ernsta Muldaševa u gradu Ufa, blizu granice sa Kazahstanom, u nadi da će mu on povratiti vid. Svaki odlazak košta skoro pet hiljada evra, a Stefan dodaje da su prodali sve što imaju.

APEL ZA POMOĆ

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu da pošalju SMS upiši 244 na 3030. Cena poruke je 200 dinara. Za inostranstvo: upiši: human244 i poslati SMS na 455. Cena poruke je 20 chf Uplate na račune: Žiro-račun na koji se mogu uplatiti sredstva na ime Nebojša Jovanović je 205900101873087066 i otvoren je u Komercijalnoj banci. Ili devizni na Fondaciju “Budi human” Devizni EUR: 00-540-0001932.4 IBAN:RS35160005400001932434 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

-Sve ovo predugo traje. Ali se nadam. Maštam da ću opet sam, na nogama izaći u grad. Nekad je u životu potrebno tako malo, a opet sa druge strane dug je to put. Pričam često sa majkom, ona je sve ostavila i posvetila se mom oporavku. Otac juri, zarađuje za lečenje. Život im se sveo da mene vode po lekarima. Ali opet porodica je verovala da ću prvo ostati živ i probudti se iz kome i kada su me svi otpisali oni su verovali i da nije njih ne bi došli ni dovde. Nada nas je držala i ljubav i mislim da će se i naći te pare, da ću uspeti da se oporavim, mada sam se pomirio sa tim da nikada neće biti isto - priča Stefan, sa nedokučivom snagom i voljom za životom.

Foto: Privatna arhiva

Kaže polustidljivo da bi i voleo da nađe devojku i da u tom nekom drugom životu kada ozdravi krene sve ispočetka.

Njegovi napadači su u zatvoru, Darko Radivojević je zbog pokušaja ubistva osuđen na 12 godina zatvora, a njegov saučesnik Šito dobio je četiri godine. Šito je odležao tu kaznu, ali je zbog sličnog dela ponovo u zatvoru. Radivojević je pre napada na Jovanovića već bio osuđen na četiri meseca zatvora jer je drugog učenika, kao i školskog policajca, napao sekirom.

#Ispovest

'