AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Srbije Miodrag Linta podsetio je danas na pokolj Srba u pravoslavnoj crkvi u Glini krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, ocenivši ga kao jedan od mnoštva dokaza genocidnog karaktera NDH.

U pisanoj izjavi za medije Linta podseća da su ustaše tada govorile ljudima da će svi koji prihvate da se pokatoliče biti pošteđeni, dodaje da je to bila laž te da je zatim izvršen pokolj preko 1.500 Srba uglavnom iz sela oko Vrginmosta, a crkva je srušena.

On kaže da je vlast nakon Drugog svetskog rata "vodila politiku zaborava genocida nad srpskim narodom i lažnog bratstva i jedinstva", te da nije dozvolila izgradnju porušenog hrama na mestu stradanja Srba.

Narod je, dodaje, sopstvenim sredstvima podigao Spomen dom 1969. godine, ali je vlast Franje Tuđmana posle akcije "Oluja" 1995. godine Spomen dom preimenovala u Hrvatski dom.

Linta ističe da se u Hrvatskoj vodi politika negiranja genocida nad srpskim narodom koju podržava većina hrvatskog naroda na čelu sa Katoličkom crkvom, hrvatskim veteranima i većinom političkih stranaka.

- Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ustaškom prošlošću, prizna počinjeni genocid nad Srbima i zatraži pokajanje od srpskih žrtava i njihovih potomaka. Jedan od brojnih dokaza kontinuiteta ustaštva jeste sramna i anticivilizacijska odluka Gradskog vijeća Gline iz 2014. kojom se zabranjuje obeležavanje i odavanje počasti žrtvama ustaškog pokolja - navodi Linta.

On tvrdi da za većinu Hrvata Hrvatski dom nije mesto sećanja na pokolja, a da o golgoti Srba u Glini odavno nema materijalnih dokaza i simbola stradanja.

#Genocid

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#drugi svetski rat

'