AKTUELNO

Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije. To znači 500 malih fabrika pod otvorenim nebom, hiljade udruženih domaćinstava koji veruju u sebe i svoje bližnje - izjavio je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj.

Krkobabić je tokom posete Nišavskom upravnom okrugu i opštini Ražanj rekao da su zadruge formirali domaćini Srbije, a da im je pomogla Vlada Srbije, Srpska Akademija nauka i umetnosti, Zadružni savezi, lokalne samouprave i ljudi od struke sa poljoprivrednih fakulteta.

Foto: Risto Kostov

- Posebnu podršku razvoju zadrugarstva dao je predsednik Republike Aleksandar Vučić. Njegova rešenost da se ravnomerno razvijaju svi delovi Republike Srbije dobila je pun smisao u obnovi i razvoju zadrugarstva. Bez zadruge nema sela Srbije, a bez sela Srbije nema ni Srbije - rekao je Krkobabić.

Foto: Risto Kostov

Ministar je u Domu kulture Ražanj otvorio osmu po redu privrednu manifestaciju pod nazivom „Dani kupine“. Na ovoj manifestaciji koja, pored praktične prezentacije prerađevina voća i izložbe mehanizacije i preparata u poljoprivredi, služi da se proizvođači svake godine edukuju na neku od aktuelnih tema, ove godine mogla su se razmeniti iskustva o organskom voćarstvu, udruživanju i plasiranju proizvoda, kao i o načinima za uspešno kreiranje brenda.

Foto: Risto Kostov

Posetioci ove manifestacije su mogli da vide i opremu i mehanizaciju koju je zemljoradnička zadruga „Zapis 2012“ nabavila sredstvima (5,8 miliona dinara) dobijenim iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji realizuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj.

Nakon toga ministar je u selu Lipovac obišao stočarsku zadrugu „Bukovik Ražanj“ koja je iz pomenutog programa dobila 10,4 miliona dinara za nabavku 30 junica simentalske rase.

Foto: Risto Kostov

Opština Ražanj je uspela da sa ova dva projekta sebi obezbedi skoro 17 miliona dinara bespovratnih sredstava i prema rečima rukovodstva opštine Ražanj to predstavlja veliki podsticaj jer ova opština svoju budućnost vidi u poljoprivredi. Želja im je da sa okolnim opštinama obezbede što više zajedničkih projekata ali i podstaknu udruživanje poljoprivrednih proizvođača.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović izrazio je svoje zadovoljstvo što je osnovano pet stotina zadruga rečima „Pojedinačno smo slabi ali udruženi imamo šansu“.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'