AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ocenio je danas da je Međunarodna organizacija rada (MOR) jedna od najvažnijih agencija UN i da Srbija kroz saradnju s njom sigurno može da napreduje u oblasti rada, odnosno na unapređenju položaja radnika, radnog okruženja i prava poslodavaca.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Đorđević je danas u Beogradu razgovarao s Nacionalnim koordinatorom MOR-a za Srbiju Jovanom Protićem o daljem sprovođenju Programa dostojanstvenog rada za period 2019-2022. godine, koji je u martu ove godine potpisan između MOR-a i resornog ministarstva.

- Verujem da će saradnja s MOR-om u narednom periodu biti intenzivnija i podignuta na jedan viši nivo. Republika Srbija želi svim svojim građanima da obezbedi uslove za dostojanstven rad i sigurnu budućnost. Za državu oni predstavljaju ključ uspeha, jer bez zadovoljnih radnika, nema ni dobrih rezultata, a ni celokupnog napretka države - rekao je Đorđević.

On je dodao da je od posebne važnosti razvijanje saradnje u oblasti socijalnog dijaloga, kroz IPA projekat, za šta postoji obostrano interesovanje.

Ministar je napomenuo i da je njegovo Ministarstvo posebnu pažnju posvetilo unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu, što je preduslov za veći i uspešniji privredni rast svake zemlje.

- Vlada Srbije je na predlog Ministarstva 2019. godinu proglasila Godinom bezbednosti i zdravlja na radu, a u narednom periodu u planu su i donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakona o osiguranju u slučaju povrede na radu, kao i izmena Pravilnika o profesionalnim bolestima - podsetio je Đorđević.

Kada je u pitanju sprečavanje zloupotrebe dečijeg rada, na sastanku je dogovoreno i formiranje tehničke radne grupe za ažuriranje liste opasnih i lakih poslova za decu, kojim bi se uticalo na smanjenje ove pojave, a ministar je istakao da Ministarstvo kontinuirano ulaže velike napore da se svako dete zaštiti od bilo koje vrste eksploatacije.

Nacionalni koordinator MOR-a za Srbiju Jovan Protić rekao je da je dosadašnja saradnja s Ministarstvom bila veoma uspešna, kao i da veruje da će se u narednom periodu sigurno kretati uzlazom putanjom.

On je pohvalio dosadašnje zalaganje ministra Đorđevića u oblasti zaštite prava radnika, posebno kada je u pitanju unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu, kaže se u saopštenju.

#Ministarstvo za rad | boračka i socijalna pitanja

#Radnik

#Zaposleni

'