AKTUELNO

Nacrt zakona o kontroli državne pomoći koji ovaj postupak usklađuje s pravnim tekovinama Evropske unije na javnoj raspravi je do 19. avgusta, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije i pozvalo zainteresovane da dostave komentare i sugestije u formi amandmana.

Nacrt zakona pojavljuje se posle deset godina primene Zakona o kontroli državne pomoći, saopštilo je Ministarstvo i navelo da je "praksa pokazala da određene odredbe treba preispitati, ali i nastaviti proces usklađivanja s pravnim tekovinama Evropske unije".

Nacrtom se uvode definicije šta se smatra državnom pomoći i pod kojim uslovima, navodi se u saopštenju i dodaje kako su jasno označeni instrumenti za dodelu državne pomoći kao što su subvencija, garancija, fiskalna olakšica, prodaja ili korišćenje imovine u javnoj svojini po ceni nižoj od tržišne.

Ministarstvo navodi da su u Nacrtu formulisani novi ali i bliže definisani postojeći instituti, kao što su periodični penal, neposredni uvid kod korisnika državne pomoći, privremena mera i mera povraćaja pomoći i zastarelost.

Kao zakonska kategorija, u Nacrt su uvedeni "de minimis" pomoć i pravilo kumulacije, uključujući i formiranje registra dodeljene državne pomoći kao elektronske baze.

Kako se saopšteno, predloženo rešenje sadrži jasnu distinkciju između prethodne kontrole i naknadne kontrole koja se izuzetno sprovodi po službenoj dužnosti kada postoje saznanja da pomoć nije u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći.

Ministarstvo saopštava da je Nacrtom utvrđena nova organizaciona struktura Komisije za kontrolu državne pomoći "koja ne odstupa od postojećih rešenja u pravnom sistemu Republike Srbije prilikom formulisanja nezavisnih državnih organa".

Tokom javne rasprave biće održano više "okruglih stolova", a "u cilju nastavka dobre saradnje, ovaj Nacrt s pratećim instrumentom usklađenosti je dostavljen Evropskoj komisiji", saopštilo je Ministarstvo finansija i pozvalo sva zainteresovana lica da dostave komentare i sugestije u formi amandmana.

#Zakon

#rasprava

'