AKTUELNO

Afrička svinjska kuga prisutna je u Evropi već od 2007. godine, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja sa sigurnošću može potvrditi da za sada nema zabeleženih zaraženih primeraka na svojoj teritoriji. Jedini rizik za sada predstavljaju divlje svinje koje nesmetano prelaze granične linije a mogu biti nosioci bolesti objasnio je za pink.rs šef katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela sa Fakulteta za veterinarsku medicinu, profesor doktor Miroslav Valčić.

Klinički oblik bolesti javlјa se samo kod domaćih svinja i divljih svinja Evrope. Međutim, u Africi, postoje rase divljih svinja koje, kada se inficiraju ne pokazuju simptome ili su ti simptomi blagi – rekao je prof. Valčić i dodao da do sada nije zabeleženo da su se domaće svinje direktno zarazile od afričkih divljih svinja već da se prenos u Evropskim rasama svinja obavlja putem pomija ili namirnica životinjskog porekla. To je od velikog značaja s obzirom da je otpornost virusa u spoljašnjoj sredini, velika. U Africi, prenos virusa u populaciji divljih svinja, obavljaju krpelji.

Objašnjava da domaće svinje, luče velike količine virusa za vreme bolesti, a izlučivanje virusa počinje 24 sata pre prvih simptoma bolesti, i da se virus izlučuje putem svih telesnih izlučevina.

Prof. Valčić je upozorio da su za sada slučajevi afričke svinjske kuge zabeleženi u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskloj, kao i u nekim drugim zemljama Evrope, a da je posebno opasno kod afričke svinjske kuge to što se može širiti na velike geografske udaljenosti transportom pre svega namirnica životinjsko porekla koje potiču od mesa obolelih svinja.

- Klinička slika obolele svinje je specifična: postaju depresivne, odbijaju hranu, grupišu se, a mogu uginuti i pre pojave simptoma bolesti. Ukoliko prežive više od jednog dana javlja se otežano disanje, teturanje i crvenilo i rane na koži - naveo je Miroslav.

Navodi da je kod ove bolesti olakšavajuća okolnost ta što ona nije zoonoza, odnosno da ne postoji mogućnost prenosa zaraze na čoveka ili druge životinje.

- Afrička svinjska kuga je DNK virus koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i jedini je poznati DNK arbovirus koji može inficirati beskičmenjake (krpelјi roda Ornithodoros) i kičmenjake (porodica Suidae) – kazao je Prof. Valčić i objansio da se ova bolest ne leči i da ne postoji preventiva u vidu vakcinacije, kao i da je jedina efikasna metoda koja se primenjuje fizičko uklanjanje obolelih jedinki i spaljivanje leševa, uz dezinfekciju i karantin.

#Bolest

#Svinja | prase

'