AKTUELNO

Kako stručnjaci tvrde, novi narkotici imaju izmenjena dejstva i jačinu i prodaju se u drugačijim pakovanjima nego ranije.

Prema izveštaju Evropskog centra za monitoring droge i zavisnosti, procenjuje se da oko 8 odsto mladih od 15 do 24 godine koristi ove nove droge. Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije i Aleksandar Vujošević, doktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti rekli su za Pink da su i ove droge vrlo opasne po život. Oni su objasnili i na koji način one dospevaju na ulicu.

- Trgovina drogama je postala ozbiljan biznis, a mafija je prošle godine od trgovine sintetičkim drogama zaradila 700 milijardi dolara. Veliki problem sa kojim se suočava policija jeste taj što mafija "rentira" farmaceute iz velikih farmaceutskih kuća da menjaju hemijski sastav droga, kako se na taj način droga ne može naći na listi zabranjeih supstanci i na taj način se olakšava njihova distibucija - rekao je Nicović i dodao da su sintetičke droge vrlo pogodne za krijumčarenje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nove psihoaktivne supstance svojim dejstvom imitiraju stare psihoaktivne supstance, i liče na razne stimulanse kao što su marihuiana, kokain i razni drugi opijati. One su proizvedene tako da njihovo dejstvo bude nekoliko puta jače - objansio je Vujošević i dodao je da su ove nove droge opasnije zbog svoje jačine i zato što su nepoznaice jer ne znamo šta je njihov sastav, i da se čak i jednim korišćenjem trajno može ugroziti život.

- Mladi nemaju novca za gram heroina, ali imaju dovoljno novca za ketamin, amfetamin i druge sintetičke droge čije je dejstvo brže, ali i razaranje orgnaizma je takođe brže – kaže Nicović, i govori da su, upravo zbog toga što su sintetičke droge i do 20 puta jeftinije od prirodnih, mladi meta za njihovu distribuciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nažalost trend je postao da se u vrlo mladom dobu proba droga. Posebna je opasnost to što neko neko ko ima 14-15 godina konzumira psihoaktivnu supstancu. Roditelji nekada nisu dovoljno ni upoznati o ovim drogama, i  postoji neko nerealno poverenje svom detetu. Mislim da je suštinski problem taj što roditleji ne poznaju svoje dete – kazao je Vujošević i napomenuo da više od polovine dece kaže da roditleji nisu pričali sa njima o psihoaktivnim supstancama.

- Zavisnost od droge zavisi od jačine adikcionog potencijala koji imaju te supstance. A zavisnost se formira od frekfencije uzimanja i učestalosti korišćenja opijata, to jest, svaka kontinuirana upotreba dovešće do zavisnosti – ukazao je Vujošević i dodao da je put ka zavisnosti veoma lak, te da je najopasnija ona droga koja se prvi proba jer se njoj konzumenti uvek vraćaju.

Foto: TV Pink Printscreen

Nicović je dodao da je formirnaje Nacionalne strategije za borbu i prevenciju narkotika veoma bitno za samu budućnost društva jer je ona od suštinskog značaja za mlade ljude i njihovo potomstvo - Droga stvara kako mentlane, tako i fizičke defekte kod konzumenata, ili i kod njihovog potomstva - zaključio je Nicović.

#Droga

#deca

'