AKTUELNO

Poslednjih nekoliko meseci vlada pomama za elektro trotinetima, a trgovci kažu da ne mogu da obezbede dovoljne količine. Međutim, ostaje veliki poroblem što korišćenje ovih vozila još uvek nije zakonski regulisano.

Nema dileme da su elektro trotineti i elektro bicikli mnogo jeftiniji od automobila ili motocikala i idealni za zakrčene ulice, ali poslednjih meseci iz cele Evrope stižu vesti o fatalnim povredama koje su zadobili vozači trotineta.

Auto škole ne pružaju obuke za e-trotinete, a lica koja žele da ga kupe osnovne informacije o upotrebi dobijaju od prodavca. Pak, ako se odlučite za ovaj tip prevoza, stručnjaci savetuju – kacigu na glavu i ne brže od 20 kilometara na sat.

Proferos Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić tvrdi da uopšte nije iznenađen ovim incidentima, jer kako kaže za Pink, ne postoje propisi koji se odnose na vožnju ovih dvotočkaša.

Foto: TvPink Printscreen

- S obzirom da je to vozilo, pitanje je u koju ćemo ga vrstu vozila svrstati, mi nemamo čak ni propis ko sme da upravlja trotinetom, ali podrazumeva se da su to deca. Da li ste nekada videli deca koja sama smeju da upravljaju nekim vozilom u saobraćaju bez nadzora odraslih - rekao je Vujanić.

Dodaje da se postavlja pitanje da li trotinet ima obavezu da propusti desnog, da li sme da se vozi površinom predviđenom za automobile ili pešake, kao i da je zvesno da e-trotineti nisu hit za jedno leto, da ćemo ih i narednih godina gledati, kao i da će pisci novog zakona o bezbednosti saobraćaja imati obavezu da ga ubace u sadžaj zakona.

Osvrnuo se na to da je trenutna situacija sa trotinetima identična onoj koju smo imali sa kvadovima pre dvadeset godina, i da su u međuvremenu oni stavljeni u zakonski okvir.

- Zakonom o bezbednosti saobraćaja moramo da ga svrstamo u određenu kategoriju, a tek onda da možemo da kažemo da je bezbedno vozilo, koje su adekvatne površine po kojima smeju da se voze, i da li su vozači obavezani da poštuju zakon o bezbednosti saobraćaja. Ako bi to bio slučaj, tog momenta oni postaju vozači i automatski mora da postoji vozačka dozvola za to vozilo - zaključio je Vujanić.

#Struja

#Zakon

#trotinet

'