AKTUELNO

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća posetio je danas Jablanički upravni okrug, grad Leskovac i obližnje selo Gradašnicu.

Ministar se sastao sa gradonačelnikom Leskovca dr Goranom Cvetanovićem, načelnikom Jablaničkog upravnog okruga Milošem Ćirićem i zajedno sa potpredsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Milovanom Mitrovićem i agroanalitičarem Branislavom Gulanom održao sastanak u prepunoj Skupštinskoj sali grada Leskovca.

Foto: Risto Kostov

Na sastanku je predstavljen i novi Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama koji je danas raspisan i traje do 15. avgusta za novoformirane i stare zadruge i do 1.septembra za složene zadruge. Iznosi koji se dodeljuju su i ove godine nepromenjeni i iznose - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Foto: Risto Kostov

Novac se već treću godinu za redom dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine je u Budžetu Republike Srbije opredeljeno 667 miliona dinara u te svrhe.

Foto: Risto Kostov

Tema sastanka bio je i ravnomerni regionalni razvoj i predstojeće aktivnosti u okviru Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji je nedavno oformljen. Govoreći o radu ovog Nacionalnog tima Krkobabić je istakao „Ova javna rasprava će biti osobena – akademici u selima Srbije, gledaju i slušaju i naravno očekujemo prava, razborita i adekvatna rešenja“

Foto: Risto Kostov

Gradonačelnik Cvetanović zahvalio ministru na poseti i čestitao na uspesima koje evidentno već treću godinu za redom ima projekt „500 zadruga u 500 sela“. On je izneo svoje uverenje da su zadruge preduslov opstanka seoskih sredina. “Zadruge direktno utiču na bolji kvalitet života na selu i na smanjenje migracija seoskog stanovništva u gradove“ rekao je gradonačelnik i pozvao domaćine svoje i ostalih opština Jablaničkog okruga da se udruže uveravajući ih da će na tom putu imati punu podršku lokalne samouprave.

Foto: Risto Kostov

Nakon sastanka ministar Krkobabić posetio je voćarsku zadrugu „Gradac voće“ u Gradašnici kod Leskovca koja ima 11 zadrugara i 20 kooperanata, a koji zajedno obrađuju hektare pod višnjom, kupinom, malinom, jagodom i šljivom.

Ovoj novoosnovanoj zadruzi, bespovratno je dodeljeno prošle godine 7 miliona dinara za nabavku opreme za hladnjaču (izolacioni paneli, hladioničarska vrata, rashladni sistem za lager komoru, rashladni sistem za tunel za zamrzavanje) i opremu za sortiranje (vibro tresač, prebirni sto, ram palete) i projekat je uspešno i u roku realizovan.

Milena Mitić ističe da je ovom investicijom obezbeđena finansijska sigurnost stanovnicima ovog i okolnih sela - „sada znamo da imamo nešto za bolje sutra i parče sigurnog hleba“ izjavila je optimistično ova dvadesetosmogodišnja direktorka zadruge.

#Milan Krkobabić

'