AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su danas u Beogradu Sporazum o uspostavljanju zajedničkih kontrola na Graničnom prelazu Preševo – Tabanovci, koji će omogućiti brži protok putnika i robe na ovom graničnom prelazu.

- Ovaj Sporazum omogućiće građanima naše dve zemlje, ali i svima koji tranzitiraju preko teritorije naših država, da efikasnije, brže i ekonomičnije dođu do svojih odredišta - rekao je Stefanović, dodajući da će to pomoći i bržem razvoju privrede naših zemalja.

Inicijativa za potpisivanje Sporazuma potekla je prošle godine od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, a danas je dobila i formalni okvir.

Kako je ministar Stefanović istakao, radne grupe dva ministarstva nastaviće dalji rad na razmatranju lokacija na kojima je moguće otvoriti nove granične prelaze.

- Danas smo razgovarali i o unapređenju naše saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ostajemo posvećeni razvoju što bliže saradnje naših kriminalističkih policija, kako ne bismo dozvolili da bilo ko na teritoriji Srbije i Severne Makedonije razmišlja da može da se bavi kriminalom. Poseban fokus u saradnji naših policija biće na borbi protiv trgovine narkoticima, ali i suzbijanju krijumčarenja ljudi, ilegalnih migracija i svih drugih krivičnih dela koja ugrožavaju sigurnost naših građana -  rekao je Stefanović.

Foto: MUP Republike Srbije

Ministar Spasovski istakao je da će potpisani Sporazum omogućiti brži protok ljudi i dobara između dve države i da se očekuje da njegova primena počne već sledećeg meseca.

- Nadam se da će ovo pomoći, ne samo građanima, već i poljoprivredi, a poljoprivreda je jako važna da bismo imali bolji životni standard u obe zemlje. Naša zajednička konstatacija je da ćemo zajednički raditi na podizanju nivoa bezbedosti u obe države, a time i na podizanju nivoa bezbednosti i u regionu, jer je bezbednost osnova razvoja svega u svakom društvu. Razvoj ekonomije zavisi isključivo od bezbednosti - rekao je Spasovski.

Foto: MUP Republike Srbije

On je istakao da je danas sa ministrom Stefanovićem razgovarao i o nastavku saradnje dveju policija, koju je ocenio kao isključivo dobru.

- Danas smo potpisali istorijski sporazum za obe države, koji će dati novi impuls našim odnosima i koji je još jedna jasna poruka prijateljstva između makedonskog i srpskog naroda - rekao je Spasovski.

#Nebojša Stefanović

'