AKTUELNO

Predstavnici Srbije potvrdili su, na nedavno održanom samitu u Poznanju, Deklaraciju partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU.

Zemlje članice koje su potvrdile Deklaraciju Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU obavezale su se da će nastaviti i pojačati napore za potpunu ravnopravnost i inkluziju Roma, posebno kroz implementaciju i praćenje zajedničkih zaključaka romskih seminara, ali i svih drugih strateških dokumenata.

Takođe, Deklaracijom se Vlade obavezuju na nastavak i praćenje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi, usaglašavanje teksta Delaracije inicirali su predstavnici Evropske komisije u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, Regionalnim savetom za saradnju i zemljama iz regiona, dok je u Srbiji proces pratilo Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, na čijem je čelu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

U okviru Samita, održanog 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju, Savet za regionalnu saradnju (RČ) organizovao je i panel pod nazivom "Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: Sa reči na dela" na kojem je učestvovao državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

#Srbija

'