AKTUELNO

Čim sam uhvatio oružje znao sam da je moj. Sve se događalo u prostoriji blizu kabineta patrijarha koji je tu bio na sastanku, kaže policajac Zoran Vulović koji je razoružao bivšeg crkvenjaka Branka L. (42) posle pokušaja iznude u Patrijaršiji.

Kad sam uspeo da dohvatim oružje, znao sam da je otmičar moj! Nisam razmišljao o svojoj bezbednosti, nego samo o tome kako da ga razoružam i zaštitim ljude okolo, patrijarha i dvoje talaca koje je držao. Postupao sam profesionalno, onako kako sam obučen za posao za koji sam i plaćen - da štitim građane Srbije, čemu sam posvetio život!

Ovako započinje svoju priču Zoran Vulović, policijski službenik PU Stari grad, koji je u sredu uspeo da razoruža bivšeg crkvenjaka Hrama Svetog Save Branka L. (42), nakon drame koja se događala u Ulici kralja Petra, u zgradi Patrijaršijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Osumnjičeni je oko 12 časova oteo i uz pretnju vatrenim oružjem držao kao taoce dvoje radnika, zahtevajući da mu crkva isplati 200.000 evra na ime navodnih zasluga u odbrani Srbije!

Branko L. je, kako saznajemo, ušao u Patrijaršiju, a potom i u kancelariju broj 4, koja se nalazi na prvom spratu.

- Uz pretnju oružjem, naterao je dvoje radnika da uđu, zajedno sa njim u kancelariju - kaže jedan od očevidaca.

- Zaključao se, a sve se, inače, događalo u prostoriji koja je blizu kabineta patrijarha. U trenutku upada, patrijarh je bio u zgradi i nalazio se na sastanku sa saradnicima - navodi Vulović.

Po ulasku u zgradu pobesneli Branko L. krenuo je hodnikom koji vodi do kancelarije na čijim vratima piše "blagajna".

Ta tabla stoji na vratima još od pre Drugog svetskog rata. Danas se tu nalazi kancelarija dvoje knjigovođa, koje je otmičar zatekao za svojim radnim stolovima u trenutku ulaska. U toj kancelariji ne nalazi se novac, čak ni sitniš za svakodnevne potrebe.

Neko iz Patrijaršije ko je video šta se dogodilo, uspeo je da pozove policiju i dve patrole iz PU Stari grad ubrzo su stigle na lice mesta.

- Troje kolega ostalo je ispred zgrade, a nas petorica smo se popeli na sprat i evakuisali zaposlene iz nje. Onda smo došli do kancelarije broj 4. Video sam da se kvaka pomera i vrata polako otvaraju, a onda i ruku sa podignutim pištoljem, uperenim prema hodniku. Hvatam ga za oružje, obaram na zemlju, razoružavam i vezujem. Uzimam pištolj i obezbeđujem ga, a ubrzo je stigla i Interventna, koju smo mi obavestili o incidentu, kao i pripadnike SAJ-a. Ipak, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom, jer smo uspeli da okončamo agoniju pre njihovog dolaska - naveo je Vulović.

Kako saznajemo, kod uhapšenog koji je visok oko 175 cm, srednje građe i obučen skroz u crno, nađena je "bereta" i sedam metaka, ali nijedan, srećom, nije bio u cevi.

- Nije pružao otpor, mislim da sam ga iznenadio. Ni ja nisam razmišljao o sebi, nego samo kako da sve profesionalno uradim i da niko ne strada. Šok je usledio tek sat kasnije, kada su mi kroz glavu prošli žena, deca, roditelji... - priča policajac Vulović.

Branko L. je uhapšen i sproveden u policijsku stanicu, gde mu je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti priveden na saslušanje nadležnom Višem tužilaštvu u Beogradu.

VIŠE PUTA NAGRAĐIVAN

Zoran Vulović zaposlen je u MUP Srbije već 16 godina i sve vreme službuje u PU Stari grad. Oženjen je, otac dvoje maloletne dece. Nije prvi put da se našao u sličnoj situaciji kao u sredu, odnosno da je uspeo da uhapsi naoružano lice i oduzme mu oružje. Više puta je nagrađivan - prošle godine dobio je nagradu za policajca meseca Grada, a bio je nagrađen i raznim opštinskim nagradama, kao i onim na nivou policijske stanice u kojoj radi. O sebi kaže: - Ne mislim da sam heroj. Dobro je što se sve ovako završilo i jedva čekam da odem kući i igram se sa decom.

#Patrijarh Irinej

'