AKTUELNO

Ministar odbrane Alaksandar Vulin obišao je danas na Pasuljanskim livadama završnu vežbu kadeta Vojne akademije i slušalaca za rezervne oficire "Diplomac 2019".

- Danas su kadeti pokazali veoma dobru obučenost i pokazali su da možemo sa sigurnošću da očekujem od njih da budu dobri oficiri i da vode svoje ljude - izjavio je Vulin nakon što je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao završnu vežbu.

Ministar je poručio da je obuka jedna od stvari na kojoj Ministarstvo odbrane posebno insistira i da svaki pripadnik Vojske Srbije mora biti vrhunski obučen.

Posle dugog niza godina, Vojnu akademiju završava i jedna klasa pilota borbenih helikoptera, što nismo radili još od 1998. godine. Vojska se oprema, vojska se naoružava, ali iznad svega, vojska se obučava i posebno će se voditi računa o tome da svaki naš pripadnik ume da iskoristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju i da ume da prenese svoje znanje na ljude koje će sutra voditi, naglasio je Vulin.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Prema rečima načelnika Katedre taktike, pukovnika Dejana Ranđelovića, taktička vežba sa bojevim gađanjem bila je prilika da se sagleda integracija vidova, rodova i službi, u kojoj kadeti mogu da shvate složenost organizacije rada i nauče kako se treba pravilno organizovati i raditi u cilju uspešnog izvođenja borbenih dejstava.

Ispred vas stoje ljudi koji su moralno čvrsti, sposobni, odlučni i motivisani da za nekoliko meseci stanu u stroj vojske i izvrše najsloženije borbene zadatke koji se pred njih stavljaju, istakao je pukovnik Ranđelović.

Kadet četvrte godine stariji vodnik Nemanja Virijević bio je u ulozi komandira streljačkog odeljenja i, kako kaže, imao je ni malo lak zadatak, jer se na vežbi koristila bojeva municija, što i te kako povećava rizik u realizaciji same vežbe.

Stariji vodnik Stefan Pešić, takođe kadet četvrte godine, smatra da su današnji zadaci uspešno realizovani. On je izjavio da je zadovoljan radom svojih kolega i što je vežba ocenjena najvišom ocenom.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Kadetkinja četvrte godine Milica Petrović, sa smera ABHO, objasnila je da je njen zadatak bio u segmentu prikaza rada dekontaminacione stanice, i poput svojih kolega, zadovoljna je pokazanim znanjem.

Kadeti završne godine rodova pešadije, oklopnih jedinica, avijacije i atomsko-biološko-hemijske službe, kao i slušaoci kursa za rezervne oficire, na današnjoj taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem pokazali su i u praksi šta su naučili tokom školovanja i potvrdili spremnost za izvršavanje najsloženijih zadataka koje donosi oficirski poziv za koji su se opredelili.

Posle današnje vežbe, kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Vežbu "Diplomac 2019" obišli su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković.

#Aleksandar Vulin

#Vojna akademija

#pasuljanske livade

#vojna vežba

'