AKTUELNO

Rekonstrukcija stepenica na Kalemegdanu privodi se kraju, a nadležni ističu da će sačuvati autentičan izgled i ujedno biti bezbednije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je objasnio da je rekonstrukcija Velikog stepeništa bila neophodna, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog bezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od strane građana i inspekcije.

Naveo je da je reč o obimnim radovima, za koje je Grad izdvojio 14,5 milona dinara.

Kako je rekao, radovi na rekonstrukciji Velikog stepeništa su u završnoj fazi, a rekonstrukcija i restauracija izvodi se na osnovu projekta koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Investitor je JP Beogradska tvrđava, a radovi na rekonstrukciji i restauraciji obuhvatali su zamenu završne obloge stepeništa, restauraciju kamene ograde, potpornog zida i kamene figure lava, objasnio je gradonačelnik.

- Kamen koji je upotrebljen je crnogorski iz Danilovgrada koji je boljih fizičko-mehaničkih svojstava i najsličnijeg izgleda kamenu sa Brača kojim je stepenište bilo obloženo. Kamena ograda stepeništa je očišćena, sanirane su pukotine i šupljine i zamenjeni nedostajući stubići - kazao je Radojičić.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Ograda je, dodao je, dobila kamene žardinjera koje su izrađene od kamena peščara prema originalnom arhivskom projektu i postavljene na mesta na kojima su nekada i stajale, a čime je stepeništu vraćen autentičan izgled.

Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su tražili najbolje rešenje, naveo je gradonačelnik i dodao da je kamen neotporan na vremenske uslove zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima približnog izgleda.

Inače, poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine i tada su korišćeni veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe.

- Takav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Stanje gazišta pre rekonstrukcije bilo je takvo da je svako gazište imalo mnogobrojne pukotine, a nedostajali su i veliki komadi - kazao je gradonačelnik.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Veliko stepenište, izgrađeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa Odseka za parkove. Pre tačno 30 godina, 1989. godine u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda.

Inače, na početku radova u martu, na društvenim mrežama pojavljivale su se slike razbijenog stepeništa, što je izazvalo pažnju javnosti, međutim iz Beogradske tvrđave još tada je nadeveno "niko nije razlupao stepenice, već da se radi rekonstrukcija" i da će stepenice, koje su bile u lošem stanju, sačuvati autentičan izgled.

#Kalemegdan

#Rekonstrukcija

#Stepenice

#Zoran Radojičić

'