AKTUELNO

Zakon o komunalnoj miliciji, koji je na dnevnom redu Skupštine Srbije, je moderan, transparentan i insistira na obrazovanju i kontroli rada komunalne milicije, ocenjuje Slobodan Anđelković, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Anđelković navodi da je suštinska promena, pored imena, to što će i na opštinskom novu moći da obrazuju komunalne milicije, što su do sada mogli samo gradovi.

Takođe, kaže da zakon donosi i veću transparentnost, kao i da insistira na obrazovanju pripadnika komunalne milicije, kao i na pojačanoj kontroli njenog rada.

“Za građane je najvažnije da komunalni milicajci znaju posao, zakon, svoja ovlašćenja i njihove granice, a sa druge strane da imamo jednu efikasnu službu unutrašnje kontrole koja će nadzirati da oni zaista rade u skladu sa zakonom”, rekao je Anđelković za Studio B.

On je dodao da nadležnosti komunalne milicije ostaju iste.

Navodi da pripadnici komunalne milicije ne mogu da koriste vatreno oružje, kao i do sada, kao što, recimo, mogu pripadnici privatnog obezbeđenja, ali komunalna milicija ima ovalašćenje da dovede lice na razgovor, da utvrdi neko činjenično stanje, asistira policiji…

Anđelković je rekao i da je zakon koji je pred poslanicima moderan zakon koji nalikuje na slične zakone u Evropi, te da je sama promena naziva, terminoloska, jer je, kaže, Zakonom o policiji iz prosle godine definisano je da samo MUP i Ministarstvo odbrane mogu da koriste taj naziv - policija, pa su sve ostale službe morale da se usklade.

Takođe, dodao je da je Zakon o komunalnoj policiji usvojen pre 10 godina, tako da je za to vreme moglo da se vidi šta su eventualni nedostacu, šta je potrebno ispraviti ili dopuniti.

#Komunalna policija

'